Jan Roos voert campagne voor de komst van het referendum
NOS Nieuws

Geen kabinetscampagne Oekraïne-referendum

Het kabinet zal zelf geen grote campagne opzetten voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, maar gaat wel actief deelnemen aan het debat. Dat zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Vandaag werd bekend dat het referendum op 6 april wordt gehouden. Premier Rutte zei eerder al dat het kabinet aan het debat meedoet, maar of het kabinet zelf een campagne zou starten, zei hij niet.

Koenders is nu duidelijk: de campagnes worden juist niet door het kabinet gevoerd, maar door de samenleving. Dat maatschappelijke debat moet niet worden gedomineerd door het kabinet, zegt hij.

Ja-stem

De minister vindt het wel belangrijk dat er een informatiecampagne komt om de burgers goed voor te lichten. Die voorlichting wordt gedaan door de referendumcommissie.

Koenders zegt dat hij persoonlijk 'ja' gaat stemmen. "De handtekening die we hebben gezet is een belangrijke in deze tijd. Het is goed voor Nederland, Europa en Oekraïne dat die associatieovereenkomst er komt."

Dat was de tijd van 'Europa. Best Belangrijk', zo zitten we nu niet in elkaar.

Koenders over het laatste referendum, tien jaar geleden

Volgens Koenders kan het akkoord ervoor zorgen dat het stabiel wordt in Oekraïne. "Het is een risicovolle tijd aan de oostkant van de grenzen van Europa. Dan is het van belang dat ook Nederland meedoet, om daar stabiliteit te brengen en daar gaan we wel voor staan natuurlijk."

Het kabinet wil een deceptie, zoals bij het referendum over de Europese Grondwet tien jaar geleden, voorkomen. "Dat was de tijd van 'Europa. Best Belangrijk', zo zitten we nu niet in elkaar." Koenders stelt "dat de tijd van een uurtje folderen voorbij is".

Koenders: de tijd van Best Belangrijk is voorbij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl