NOS Nieuws

Het lijkt einde verhaal voor schoenengigant Macintosh

Weer dreigen bekende winkels uit het straatbeeld te verdwijnen. Dit keer zijn het Scapino, Dolcis, Manfield en Invito. Moederbedrijf Macintosh heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het ziet ernaar uit dat het einde verhaal is, zegt economieverslaggever Bart Kamphuis. "Macintosh zit echt zwaar in de problemen."

De schoenenwinkels zijn de zoveelste in een lange rij. Vorig jaar gingen landelijke ketens als Mexx, Halfords, De Block, De Harense Smid, Free Record Shop, Polare en De Slegte failliet. Enkele gingen in sterk afgeslankte vorm verder. Dit jaar volgden ketens als Miss Etam, Dixons en MyCom en ook warenhuis V&D belandde in zwaar weer.

Niet hip

Bij veel winkels speelt online winkelen een grote rol, waardoor er steeds minder mensen de winkels bezoeken en de omzet afneemt.

Daarbij komt dat de winkels van Macintosh zich te weinig onderscheiden om publiek van de straat de winkels in te trekken, zeggen marktexperts. Ze zijn niet hip en aansprekend genoeg.

Schulden

Macintosh is daardoor de afgelopen jaren zwaar in de schulden geraakt. Het bedrijf probeerde onderdelen te verkopen, maar dat lukte slecht. Die mislukking is ook te zien in de koers van het aandeel: een paar jaar geleden was dat nog 20 euro, nu is dat gedaald naar 13 cent.

Met sommige onderdelen lukte dat wel, zoals met winkelketen Kwantum. Die werd verkocht omdat het moederbedrijf zich meer wilde concentreren op de schoenenwinkels.

Door al die punten ziet de toekomst van de schoenenwinkels er niet rooskleurig uit. "Nu er uitstel van betaling is aangevraagd, kunnen kopers zich nog wel aandienen om voor een betere prijs, of misschien wel gratis, de boel over te nemen. Als er maar een vorm van voortbestaan kan worden gegarandeerd", zegt Kamphuis.

​Het is aantrekkelijker om op een rijdende trein te springen dan op een stilstaande.

Bart Kamphuis, economieverslaggever

Het is normaal dat de winkels open blijven en dat het personeel wordt geïnformeerd. "De verkoop van de producten gaat vaak gewoon door om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor eventuele kopers. Het is aantrekkelijker om op een rijdende trein te springen dan op een stilstaande."

De reuring bij het bedrijf komt niet uit de lucht vallen. Eind vorig jaar ontstonden de eerste geruchten over paniek bij de schoenenwinkels Invito en Manfield. De omzet viel tegen en beoordelingsgesprekken werden uitgesteld zodat de lonen niet verhoogd hoefden te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl