Burgemeester Van der Laan en de griffier in de raadszaal
NOS Nieuws

Fouten gemeente Amsterdam: vijf miljoen te veel betaald

De gemeente Amsterdam heeft ruim vijf miljoen euro verkeerd overgemaakt. Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad. Het meeste geld is teruggestort.

Bij het opmaken van de jaarrekening van 2015 kwamen drie verkeerde betalingen aan het licht. Het grootste bedrag ging naar een niet bij naam genoemde zorgorganisatie; die kreeg 4,7 miljoen euro te veel subsidie. Dat bedrag is inmiddels teruggegeven.

Een praktijkcentrum voor bijstandsgerechtigden zag opeens ruim 417.000 euro op zijn rekening. Daarvan is 278.000 euro weer overgemaakt naar de gemeente. De rest moet een vastgoedbedrijf nog terugstorten.

Ook ging het fout bij woningcorporatie Ymere. De gemeente betaalde facturen van de corporatie dubbel. Dat geld, in totaal 31.000 euro, wordt "op korte termijn" teruggegeven.

Vergrootglas

Het stadsbestuur zoekt uit hoe de fouten zijn gemaakt en hoe ze voorkomen kunnen worden.

"De gemeente betaalt jaarlijks tienduizenden facturen. Het kan dat zoiets dan voorkomt. Het kan mis gaan", laat een woordvoerder weten, "dat is heel vervelend. Het gebeurt ook in andere steden, maar wij liggen onder een vergrootglas."

Eerdere fouten

Vorig jaar was de gemeente 580.000 euro kwijt aan facturen en vergoedingen die per ongeluk dubbel werden betaald. In 2013 maakte de stad zijn grootste financiële uitglijder. Door een kommafout werd niet 1,8 miljoen euro aan woonkostenbijdrage overgemaakt aan minima, maar 188 miljoen.

Uit een onderzoek van accountants bleek vorig jaar dat de financiële huishouding van de gemeente niet op orde is en er moet worden gereorganiseerd. In februari verschijnt er een rapport van een raadsenquête over de financiële fouten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl