Stopera Amsterdam
NOS Nieuws

Amsterdam weer in de fout met betalingen

Door fouten van de gemeente Amsterdam hebben burgers en bedrijven dit jaar 580.000 euro te veel ontvangen. De gemeente heeft per ongeluk facturen en vergoedingen dubbel uitbetaald.

Het is vier keer fout gegaan met betalingen: facturen werden dubbel betaald, burgers kregen twee keer een scholierenvergoeding of een PC-bijdrage en 69 leveranciers kregen dubbel betaald. In totaal was er 830.000 euro mee gemoeid. 580.000 euro daarvan ging naar burgers en bedrijven, de rest bestond uit interne betalingen van de gemeente.

De gemeente heeft al meer dan 200.000 euro teruggekregen. Met een groot deel van de leveranciers heeft de gemeente afspraken gemaakt, en Amsterdam verwacht dat uiteindelijk 95 tot 100 procent van de dubbele betalingen zal worden terugbetaald.

Volgens de accountantsdienst van de gemeente ging het fout door een combinatie van menselijke fouten en onduidelijke instructies.

Eerdere fouten

Eind 2013 ging het ook al fout met betalingen in Amsterdam. Toen werd per ongeluk 188 miljoen euro overgemaakt aan enkele duizenden minima, terwijl dat 1,88 miljoen euro moest zijn.

Een jaar later blunderde de gemeente weer. De belastingdienst was vergeten om aan 3822 huishoudens een deel van de afvalstoffenheffing terug te betalen. Het ging in totaal 430.000 euro.

Eind vorig jaar stelde de raad een enquête in naar de organisatie van de Amsterdamse financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl