NOS Sport

Van Rouwendaal boos op spartaanse coach

Boze Van Rouwendaal: kan ik een keer winnen, doet hij dit

Het piept en kraakt in het lijf van Sharon van Rouwendaal. Al maanden kampt ze met extreme spierpijn. Een gevolg van het spartaanse trainingsregime van haar Franse coach Philippe Lucas, die sinds kort ook Femke Heemskerk onder zijn hoede heeft.

Of ik boos ben? Ja.

Sharon van Rouwendaal over haar coach Philippe Lucas

Bij de EK kortebaan in Netanya zwemt ze met kinetisch tape om haar gewrichten te ontlasten. Desondanks zwom ze in Israël naar het brons op de 800 meter vrije slag en plaatste ze zich voor de finale van de 400 meter vrij.

Maar op de 800 meter was vooraf gerekend op goud. Op de halve afstand ziet Van Rouwendaal geen kansen voor zichzelf. En daar baalt ze flink van.

"Ik heb gewoon rust nodig", verzucht Van Rouwendaal. "Ik voel dat ik geen kracht heb, moe ben. Vorige week hebben we superveel gedaan en ook de weken ervoor. Het is gewoon teveel. Of ik boos ben? Ja."

De samenwerking tussen Sharon van Rouwendaal en haar coach Philippe Lucas lijken scheurtjes te vertonen.

Harder trainen

Van Rouwendaal groeide op in Frankrijk, maar kwam in 2009 naar Eindhoven om te trainen onder Jacco Verhaeren. In 2013 zocht ze haar heil bij kampioenenmaker Philippe Lucas, die eerder Laure Manaoudou naar de wereldtop leidde.

In Narbonne kon ze langer en harder trainen. Daar schortte het aan in Nederland, vond Van Rouwendaal.

Van Rouwendaal in Frankrijk

De investeringen betaalden zich uit. Deze zomer maakte het 22-jarige multitalent indruk bij de wereldkampioenschappen in Kazan met twee zilveren plakken in het open water en een tweede plaats in het zwembad op de 400 meter vrije slag.

Ik wil hier gewoon goed zwemmen en dan gaat hij dit doen

Sharon van Rouwendaal over coach Philippe Lucas

'Kan ik een keer winnen...'

Het hoofddoel dit seizoen is natuurlijk een olympische medaille in Rio, maar ook bij de EK kortebaan wilde Van Rouwendaal oogsten. Daar dacht haar coach anders over.

"Hij zegt: maakt mij het uit hoe je zwemt op het EK, dat is helemaal niet belangrijk. Maar ja, ik wil hier gewoon goed zwemmen en dan gaat hij dit doen. Kan ik een keer winnen, ben ik niet uitgerust."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl