NOS Nieuws

IS: daders San Bernardino waren aanhangers van ons

IS over aanslag in San Bernardino

IS zegt dat de man en de vrouw die het bloedbad in Californië hebben aangericht, volgelingen waren van de terreurorganisatie. IS heeft dat, drie dagen na de aanslag, op zijn eigen radiozender gemeld.

Bronnen binnen de Amerikaanse regering zeggen dat het echtpaar geïnspireerd kan zijn door IS, maar dat er geen bewijs is dat de aanslag door IS is georganiseerd of dat de terreurgroep het echtpaar kende.

Bij een instelling in San Bernardino schoten Syed Farook (28) en zijn vrouw Tafsheen Malik (27) woensdag 14 mensen dood. De FBI ziet de schietpartij in de instelling waar Farook werkte als een daad van terreur.

Facebook

In het huis van de schutters zijn zware wapens en explosieven gevonden en de FBI sluit niet uit dat de daders plannen hadden voor het plegen van nog een aanslag. De vrouwelijke schutter zou op Facebook trouw hebben gezworen aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De FBI onderzoekt nog of zij dat werkelijk zelf op Facebook heeft gezet.

Het onderzoek van de FBI richt zich onder meer op het motief van de schutters. De federale politie heeft geen aanwijzingen dat de twee daders bij een terreurcel hoorden.

Filmen

De twee kwamen vier uur na de schietpartij in de buurt van het zorgcentrum om het leven bij een vuurgevecht met agenten. Twee dagen later kregen journalisten de mogelijkheid om het huis van de schutters binnen te gaan en er te filmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl