Hulpdiensten aan het werk na de schietpartij
NOS NieuwsAangepast

San Bernardino-schutter zwoer trouw aan IS

Er is een link tussen Tashfeen Malik, de vrouwelijke schutter van de schietpartij in San Bernardino, en IS. Dat zeggen medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Malik heeft op Facebook een bericht geplaatst waarin ze trouw beloofde aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

De vrouw zou het bericht tijdens de aanval hebben geplaatst op een Facebook-account met een andere naam. Volgens een andere bron bij Justitie lijkt het erop dat de daders geïnspireerd werden door IS, maar is er geen bewijs dat IS de aanval heeft georganiseerd.

De FBI leidt het onderzoek naar de schietpartij in San Bernardino, omdat het het mogelijk om een terroristische aanslag gaat, zegt een woordvoerder van het Witte Huis vanavond tijdens een persconferentie.

Grote aanslag

De woordvoerder benadrukt dat er nog veel niet duidelijk is over de twee daders, maar het Witte Huis houdt er rekening mee dat de daders een grote aanslag aan het voorbereiden waren. In hun auto werden onder meer twee machinegeweren en 1600 patronen gevonden. In hun huis lagen pijpbommen.

Het Witte Huis houdt er ook rekening mee dat het gaat om lone wolves, maar wil nog geen overhaaste conclusies trekken. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe Tafsheen Malik, de vrouwelijke schutter de Verenigde Staten is binnengekomen. Malik is een Pakistaanse. Ze kwam in 2014 naar de VS en trouwde in Californië met Syed Farook.

Bedrijfsfeest

Farook en Malik schoten woensdag in het zorgcentrum voor gehandicapten waar Farook werkte 14 mensen dood. Ook raakten 21 mensen gewond. In het gebouw was een bedrijfsfeest gaande toen de schutters binnenvielen en het vuur openden.

Enkele uren na het bloedbad werden de daders door de politie gedood. In hun auto werden onder meer twee machinegeweren en 1600 patronen gevonden. In hun huis lagen pijpbommen.

Goed voorbereid

Al vrij snel hield de politie er rekening mee dat de daders een terroristisch motief hadden. Vooral doordat de actie goed voorbereid leek te zijn. Maar ook een werkgerelateerd incident of een combinatie van beide werd niet uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl