Premier Rutte erkent dat de coalitie verdeeld is over Nederlandse bombardementen op IS-doelen in Syrië
NOS Nieuws

Rutte wil 'heel zorgvuldig' besluiten over extra inzet tegen IS

Het kabinet wil een "heel zorgvuldig besluit" nemen over het verzoek van de Amerikanen en Fransen om extra militaire steun voor de strijd tegen terreurgroep IS. Premier Rutte spreekt over een ingewikkeld vraagstuk en denkt dat het kabinetsbesluit "nog wel even gaat duren." "We gaan niet over één nacht ijs", aldus Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

Donderdagavond werd bekend dat het kabinet een officieel verzoek heeft gekregen van de VS om de strijd tegen IS "te intensiveren". Naar aanleiding van de aanslag in Parijs heeft de Franse regering een dergelijk verzoek ook al gedaan.

Niet uniek

Rutte noemt het verzoek van de VS "niet uniek", omdat aan alle landen is gedaan. Het kabinet vindt het wel een reden voor een "nieuw weegmoment". Nu werpen Nederlandse F-16's alleen bommen op doelen in Irak.

De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn verdeeld over de uitbreiding van de Nederlandse strijd tegen IS. De VVD wil al langer dat de F16-piloten ook in Syrië bombarderen. De PvdA is terughoudender. Bombardementen hebben alleen zin als er ook een plan is voor de toekomst van het land.

Rutte benadrukt dat het kabinet zelf een besluit moet nemen dat van veel factoren afhankelijk is. De premier denkt dat Nederland ook nog "nee" kan zeggen tegen de Amerikanen en Fransen. "We doen nu al heel veel".

Rutte: besluit extra inzet IS-strijd is een ingewikkeld vraagstuk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl