NOS Nieuws

VS vraagt Nederlandse inzet in Syrië

Koenders: VS vraagt Nederlandse inzet in Syrië

Het kabinet heeft een verzoek uit de VS gekregen om de strijd tegen IS in Syrië "te intensiveren". Dat heeft minister Koenders gezegd in een debat in de Kamer.

Minister Hennis van Defensie kreeg een brief van haar Amerikaanse collega Carter. Het kabinet neemt het brede verzoek om IS via diverse methoden aan te pakken volgens Koenders zeer serieus. Hij noemde het "een nieuw weegmoment".

Omdat het verzoek "zo vers" is, ligt er volgens Hennis morgen geen plan om in de ministerraad te bespreken.

Perspectief

Eerder vroegen de Fransen na de aanslagen in Parijs de Europese lidstaten ook al om militaire steun.

Volgens de minister is de discussie over inzet in Syrië in een nieuw perspectief komen te staan. Hij wees niet alleen op de Amerikaanse en Franse verzoeken, maar ook op een recente VN-resolutie waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen IS met alle middelen te bestrijden.

Nederlandse bijdrage

Sinds oktober 2014 levert Nederland een bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS. Er zijn momenteel vier F-16's en zo'n 300 militairen actief in Irak. Ook leiden Nederlandse militairen Iraakse en Koerdische strijdkrachten op.

Tot nu toe voerden de Nederlanders alleen aanvallen uit in Irak. Steeds meer landen zijn de afgelopen tijd ook in Syrië gaan bombarderen, omdat IS ook daar bijzonder actief is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl