Walvisvaarders controleren een harpoen bij het vertrek van de vloot vorig jaar
NOS Nieuws

Japanse walvisvloot vaart morgen al naar Zuidpoolgebied

De Japanse walvisvloot vaart morgen uit voor een drie maanden durende jacht in het Zuidpoolgebied. Japan zegt dat het de komende twaalf jaar 333 dwergvinvissen per jaar wil vangen en doden voor wetenschappelijk onderzoek. Het plan werd enkele dagen geleden aan de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) voorgelegd.

Vorig jaar keurde de IWC een Japans plan af, waarin sprake was van drie keer zo veel walvissen. De dieren mogen alleen worden gedood als dat nodig is voor wetenschappelijk onderzoek. De commissie was daar niet van overtuigd. Het is onduidelijk of dat nu wel het geval is.

Japanse walvisslachters

Commerciële walvisvaart is sinds 1986 verboden om te voorkomen dat deze dieren uitsterven. Enkele landen, waaronder Japan, blijven toch walvissen vangen, onder het mom van het doen van wetenschappelijk onderzoek. Walvisvlees geldt in Japan als een delicatesse.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde vorig jaar dat de Japanse walvisvangst geen wetenschappelijk doel dient. De vloot voer toen wel uit, maar doodde geen walvissen.

De Japanse walvisvangst roept al jaren felle protesten op van milieu- en dierenbeschermingsorganisaties. Een groep als Sea Shepherd probeert de Japanse schepen daarom zo veel mogelijk te hinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl