NOS Nieuws

Japan hervat walvisjacht in voorjaar

Japan gaat weer op walvissen jagen in de wateren rond Antarctica. Eind maart mogen de walvisvaarders uitvaren om 300 dwergvinvissen te vangen, zegt het Japanse visserijagentschap. Ruim een jaar zijn de Japanners niet op walvisjacht geweest na een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.

Het gerechtshof bepaalde in maart vorig jaar dat de walvisvaart rond Antarctica onwettig is en moet stoppen. Na de uitspraak kwam Japan met een plan waarin de walvisjacht in het Zuidpoolgebied met twee derde werd teruggebracht tot ruim 300 walvissen.

De Japanse regering stelt dat de walvissen alleen worden gevangen voor wetenschappelijke doeleinden. Het Internationale Gerechtshof vond dat argument ongeloofwaardig. Critici zeggen dat de walvissen worden gevangen voor het vlees.

Japan begon zijn wetenschappelijke walvisjachtprogramma in 1987, een jaar nadat de jacht internationaal aan banden werd gelegd. Volgens het gerechtshof heeft Japan de afgelopen tien jaar zo'n 3600 dwergvinvissen gevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl