NOS NieuwsAangepast

Incident met walvisschip onderzocht

De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat de aanvaring onderzoeken tussen een Japanse walvisvaarder en een Nederlands actieschip. Het onderzoek moet uitwijzen of de actievoerders van Sea Shepherd hebben gehandeld volgens de maritieme regels.

De aanvaring was gisteren ten zuiden van Nieuw-Zeeland, niet ver van Antarctica. Actievoerders probeerden de walvisvangst van de Japanners te verstoren en kwamen met hun schip Bob Barker in botsing met een van de drie Japanse schepen.

Sabotage

Er was nauwelijks schade, maar Japan reageerde furieus en eiste maatregelen van Nederland. Volgens Tokio hadden de activisten geprobeerd de walvisschepen te saboteren. De actievoerders zeiden op hun beurt dat de Japanners bewust op hun schip waren afgekoerst.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet vooruitlopen op het onderzoek van de inspectie. Japan heeft tot dusverre maar weinig informatie over het incident beschikbaar gesteld, zegt een woordvoerder.

Het ministerie heeft wel een verklaring gekregen van Sea Shepherd. Aan boord van de actieschepen in het Zuidpoolgebied zijn vier Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl