Uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam
NOS Nieuws

'Teleurstellend, gaat om kwetsbare mensen'

De uitspraken over de bed-bad-en-broodregeling zijn een flinke domper voor de betrokken illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers. "Dit betekent in de praktijk dat mensen weer op straat komen te staan. Het gaat om kwetsbare mensen," zegt Pim Fischer, de advocaat die de processen heeft aangespannen.

Volgens Fischer is het teleurstellend dat de eerdere uitspraken uit Europa anders uitgelegd worden door de Centrale Raad van Beroep en de Raad van State. Het Europees Comité voor Sociale Rechten zei eerder dat mensen recht hebben op onvoorwaardelijke opvang. De Raad van State zegt echter dat de uitspraak van het ECSR niet bindend is voor de landen die het verdrag hebben ondertekend.

Fischer gaat zich nu beraden, maar is voorlopig sceptisch over de opties voor de illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers die door het besluit worden geraakt.

Niet meteen op straat

In het akkoord tussen VVD en PvdA staat dat illegalen die weigeren mee te werken aan hun terugkeer, op straat komen te staan. Zo'n vaart zal het volgens Fischer niet lopen. Hij verwacht niet dat gemeenten nu opeens mensen op straat gaan zetten. Utrecht en Amsterdam hebben al aangegeven dat ze deze mensen blijven opvangen.

Volgens vluchtelingencollectief 'Wij Zijn Hier' lost de uitspraak niets op voor uitgeprocedeerde asielzoekers. "Ze komen nu nog steeds tussen wal en schip terecht."

Vluchtelingenwerk Nederland is ook teleurgesteld in de uitspraken. In een reactie aan het ANP zegt de organisatie dat het op straat zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers niet werkt. "We begrijpen dat het kabinet voorwaarden wil stellen. De realiteit is anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl