Een uitgeprocedeerde asielzoeker wordt opgevangen door een stichting in Den Haag
NOS Nieuws

Dijkhoff verwacht nu akkoord met gemeenten over opvang

Staatssecretaris Dijkhoff denkt dat hij door de uitspraak van de Raad van State sneller tot een akkoord kan komen met gemeenten over voorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het kabinet wil de opvang beperken tot Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel, en wil daar ook voorwaarden stellen aan de opvang.

De Raad van State oordeelde vanochtend dat het kabinet bed-bad-broodopvang mag weigeren als een afgewezen vluchteling niet wil meewerken aan zijn vertrek.

Dijkhoff ziet de uitspraak niet als een overwinning, maar voelt zich er wel door gesterkt. "Het lijkt erop dat het werk dat ik de afgelopen maand met gemeenten heb verricht niet voor niets was en dat we door kunnen met de onderhandelingen over het akkoord."

Dijkhoff: werk van afgelopen maanden was niet voor niets

De staatssecretaris onderhandelt al maanden met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de bed-bad-broodregeling. Dat akkoord zou eigenlijk in november gesloten worden, maar beide partijen wilden eerst de uitspraken van vandaag afwachten.

Helder

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over wat het kabinet nu moet doen. VVD-Kamerlid Azmani is blij met de uitspraak van de Raad van State. "Het is goed dat nu voor eens en altijd helder is dat voorzieningen voor uitgeprocedeerde vreemdelingen alleen beschikbaar zijn wanneer zij meewerken aan hun vertrek."

PvdA-Kamerlid Kuiken vindt dat er juist geen voorwaarden aan de opvang moeten worden gesteld. Zij verwijst naar het compromis dat PvdA en VVD in april over de opvang sloten. "Uitgeprocedeerde vreemdelingen moeten niet op straat leven, maar de rust krijgen om te werken aan hun terugkeer. Er ligt een akkoord over bed, bad brood-opvang, zonder voorwaarden vooraf."

Onvoorwaardelijk recht

GroenLinks wil zwart op wit hebben dat het kabinet niet zal eisen dat afgewezen asielzoekers moeten meewerken aan terugkeer. Kamerlid Voortman: "Recht op voedsel en onderdak moet een onvoorwaardelijk recht zijn."

De ChristenUnie noemt de uitspraken van vandaag "een papieren reactie op een weerbarstige praktijk". Kamerlid Voordewind wijst erop dat asielzoekers soms niet terug kunnen keren en zegt dat de inzet op een vrijwillige terugkeer bewezen effectiever is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl