Bedden voor dak- en thuislozen in Den Haag. Uitgeprocedeerde asielzoekers komen hier uiteindelijk ook terecht
NOS Nieuws

Uitvoering bed-bad-broodakkoord stond in de wacht

Vanochtend doet zowel de Centrale Raad van Beroep als de Raad van State uitspraak over de beruchte bed-bad-broodregeling. In april hadden coalitiepartners VVD en PvdA een hoogoplopend conflict over de opvang van illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers.

De VVD vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan terugkeer naar hun thuisland niet hoeven te worden opgevangen. De PvdA wil voor deze groep wel een voorziening.

Na dagenlang praten kwam er een compromis. De opvang werd soberder, huidige bed-bad-broodvoorzieningen moeten sluiten en vreemdelingen die weigeren mee te werken, hebben geen recht op opvang.

Waar gaat het over?

De Raad van State doet uitspraak in een zaak waarin uitgeprocedeerde man de staatssecretaris vraagt om hem onvoorwaardelijk op te vangen en leefgeld te geven. De staatssecretaris (toen nog Teeven) bood de man onderdak aan in een uitzetcentrum en stelde als voorwaarde dat de man zou meewerken aan vertrek. Dat is volgens de man in strijd met een Europese uitspraak die zegt dat er geen voorwaarden gesteld mogen worden aan opvang.

De Centrale Raad van Beroep doet uitspraak in verschillende bodemprocedures. Een aantal mensen zonder papieren en uitgeprocedeerde asielzoekers vroeg aan de gemeente Amsterdam om opvang te bieden. Amsterdam bood ze alleen nachtopvang aan, vergelijkbaar met daklozenopvang. Daar zijn de aanvragers het niet mee eens.

Even wachten

Na het akkoord over bed, bad en brood in april kon staatssecretaris Teeven nog niet zoveel. Hij moest wachten op de uitspraken van vandaag. Na de uitspraken kan het kabinet de nieuwe bed-bad-broodregeling laten ingaan. Teeven's opvolger Dijkhoff moet het eerst nog wel eens worden met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waar de bed-bad-broodlocaties komen en hoe het wordt gefinancierd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl