Abdelhamid Abaaoud afgebeeld in Dabiq, een blad van IS AFP

Abdelhamid Abaaoud, de man die wordt gezien als de beramer van de aanslagen in Parijs, ging op de avond van het bloedbad zelf kijken bij theater Bataclan. Dat heeft de Parijse officier van justitie Molins bekendgemaakt. 

In het theater vielen 89 doden, toen drie terroristen op vrijdag 13 november het vuur openden op het publiek van een rockconcert en daarna een groep bezoekers in gijzeling nam. Uit de analyse van telefoongegevens hebben rechercheurs kunnen opmaken dat Abaaoud bij het theater arriveerde toen de politie nog bezig was een einde te maken aan de gijzeling. 

Ook is duidelijk geworden dat Abaaoud een zelfmoordaanslag had gepland op het Parijse zakendistrict La Défense. Op 18 of 19 november wilde de terrorist zich met een handlanger op die plek opblazen. 

Sporen

Het is  nog onduidelijk of Abaaoud alleen het brein was achter de aanslagen, of dat hij zelf ook heeft meegedaan. Zijn sporen werden gevonden op een van de kalasjnikovs die zijn gebruikt om uitgaanspubliek op terrasjes te doden. 

Het is ook mogelijk dat hij de auto bestuurde vanwaaruit het vuur werd geopend op de cafégangers. 

Abaaoud werd daags na de aanslagen gedood bij de belegering van zijn schuilplaats in de Parijse voorstad Saint-Denis. Daarbij kwamen nog twee handlangers van Abaaoud om, een van hen door een bomgordel tot ontploffing te brengen. De derde dode, een nicht van Abaaoud, is gestikt als gevolg van de explosie van de bomgordel, zei officier van justitie Molins. 

Hij bevestigde ook dat de bomgordel die gisteren is gevonden in een hoop vuil in de Parijse voorstad Montrouge, identiek is aan de bomgordels die door de aanslagplegers zijn gebruikt. 

STER reclame