De gezochte Mohamed Abrini Politie België

De Belgische en Franse politie zijn op zoek naar een handlanger van de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Het gaat om de 30-jarige Mohamed Abrini. Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Abrini en Abdeslam werden twee dagen voor de aanslagen in Parijs samen gefilmd bij een tankstation langs de autosnelweg richting Parijs, bij de Franse stad Ressons. Abrini was de bestuurder van een Renault Clio die later gebruikt werd bij de aanslagen in de Franse hoofdstad. Het is niet bekend of hij direct betrokken was bij de aanslagen.

In het arrestatiebevel wordt Abrini omschreven als een atletisch gebouwde man. "Hij is gevaarlijk en waarschijnlijk gewapend", waarschuwt de politie.

Vlucht uit Parijs

Het OM ging ook in op de aanhouding van de twee mannen die de voortvluchtige Abdeslam hebben geholpen weg te komen uit Parijs, vlak na de aanslagen. De mannen, Mohammed Amri en Hamza Attou, hebben toegegeven dat ze Abdeslam van de Franse hoofdstad richting Brussel hebben gereden, maar ontkennen dat ze wisten wat hij had gedaan.

Eenmaal aangekomen in Brussel, werd Abdeslam opgepikt door Ali O., zegt het OM. Ali O. werd afgelopen zondag gearresteerd in de Brusselse gemeente Molenbeek. 

NOS / Els Engel

Een vierde persoon die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen is de 39-jarige Lazez A. Hij werd vorige week aangehouden door de politie. Die vond twee pistolen en bloedsporen in zijn auto, verklaarde de officier van justitie. Er is nog een vijfde persoon verdacht, maar daarover deed de Belgische justitie verder geen mededelingen.

De afgelopen dagen heeft de Belgische politie verschillende anti-terreuracties gehouden. Daarbij werden in totaal 21 mensen opgepakt. De meesten van hen zijn weer vrijgelaten.

STER reclame