Vluchtelingenkamp in Turkije
NOS Nieuws

Zondag top EU-Turkije over vluchtelingen

Regeringsleiders van de EU-lidstaten spreken zondag met de Turkse president Erdogan en premier Davutoglu over maatregelen om de vluchtelingencrisis te beheersen. Dat heeft EU-president Donald Tusk via Twitter bekendgemaakt.

Het overleg is bedoeld om de wederzijdse banden aan te halen en de vluchtelingenstroom in te dammen, twittert Tusk. Hij bereikte vanavond telefonisch overeenstemming met de Turkse premier over de datum en de inzet van het topberaad.

Fonds

De EU-leiders kwamen tijdens een top eerder deze maand overeen dat er een fonds van 3 miljard euro moet komen voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Nederland moet daar 117 miljoen euro aan bijdragen.

In ruil moet Turkije in de komende twee jaar de circa twee miljoen Syrische vluchtelingen onderdak bieden die nu al in Turkije bivakkeren. De EU wil zo voorkomen dat deze mensen besluiten door te reizen naar West-Europa.

Ook wil Brussel dat Turkije de grens met Griekenland beter controleert en afgewezen asielzoekers opneemt.

Turkije verlangt van de EU behalve financiële steun ook de toezegging dat de besprekingen over toetreding tot de Europese Unie weer op gang komen.

Overigens meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag dat Turkije Syriërs aan de grens terugstuurt. Sinds maart zouden de grensovergangen tussen Turkije en Syrië volledig gesloten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl