Nederland moet 117 miljoen in Turks vluchtelingenfonds steken
Als het aan de Europese Commissie ligt moet Nederland 117 miljoen euro stoppen in een fonds voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Het voorstel is op Malta bekendgemaakt, waar de EU-leiders voor een ingelaste EU-top bij elkaar zitten.
In totaal moet Europa 3 miljard euro in het fonds stoppen, staat in het voorstel. Daarvan wordt 500 miljoen euro betaald uit het budget van de EU.
De EU-lidstaten moeten voor de overige 2,5 miljard euro zorgen. De Europese Commissie gebruikt daarvoor de gebruikelijke verdeelsleutel van 1 procent van het bruto nationaal inkomen. Duitsland moet daardoor het hoogste bedrag overmaken: ruim een half miljard euro.
In ruil moet Turkije in 2016 en 2017 de grote groepen Syrische vluchtelingen opvangen, die nu ook al in Turkije zijn. Ook moeten de grenzen met Griekenland beter worden bewaakt. Vanaf 1 januari moeten de plannen ingaan.
Volgens correspondent Gwen ter Horst lijkt dit het begin van een echte deal. "Eurocommissaris Timmermans is de afgelopen dagen in Turkije geweest en heeft daar uitgebreid onderhandeld met de Turkse regering. Hij praat nu iedereen in Malta bij over dat proces."
Premier Rutte liet voor aanvang van de top weten dat er binnen een paar weken een deal kan zijn met Turkije. Op 22 november is er een extra top met de Turkse president Erdogan.
Rutte zei verder dat er snel overeenstemming nodig is over de opvang van vluchtelingen in Turkije en de kosten daarvan. "Daar zullen we echt een financiële bijdrage aan moeten leveren, wil je voorkomen dat die grote stromen naar Europa blijven komen."
Bij de onderhandelingen met Turkije zal ook opnieuw worden gepraat over een EU-lidmaatschap. Rutte vindt dat logisch: "Als je over zo’n groot onderwerp als migratie spreekt, laten we dan ook andere problemen in de relatie aanpakken, namelijk hoe zit het met die toetreding." Rutte voegde eraan toe dat een eventuele toetreding nog jaren duurt, "als het al ooit gebeurt".
Volgens hem leidt de vluchtelingensituatie sowieso niet tot een versoepeling voor eventuele toetreding. "Zowel op het gebied van toetreding als van visumliberalisatie kan daar geen sprake van zijn."