ANP
NOS Nieuws

Hoogleraren pleiten voor sluiten kolencentrales

Ruim zestig hoogleraren pleiten in een open brief in dagblad Trouw ervoor om alle kolencentrales in Nederland te sluiten. Zo geeft Nederland een duidelijk signaal af in aanloop naar de mondiale klimaattop in Parijs.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de Nederlandse inzet voor 'Parijs'. Op de klimaattop komen alle wereldleiders bij elkaar om te praten over de te nemen maatregelen tegen klimaatverandering.

Volgens de hoogleraren kunnen alle kolencentrales voor 2020 zonder problemen worden gesloten. Het is volgens de wetenschappers de enige manier om de uitstoot van broeikasgassen substantieel terug te dringen. Ze noemen het onvermijdelijk dat er een eind komt aan het kolentijdperk.

Ook wijzen ze op de gevaren die juist Nederland loopt door klimaatverandering. Het KNMI wees gisteren op die potentiële gevaren en sprak van code oranje voor het klimaat.

Rechter

De vraag naar elektriciteit kan volgens de ondertekenaars van de brief worden opgevangen door schonere gasgestookte centrales. De stijging van de energierekening voor huishoudens is volgens de wetenschappers te overzien: gemiddeld zo'n 10 euro per gezin per jaar.

De hoogleraren wijzen erop dat Nederland het Europees gezien erg slecht doet. Ook is de regering door de rechter op de vingers getikt. Door alle elf de centrales te sluiten toont Nederland leiderschap, stellen zij.

De kritiek op de kolencentrales is niet nieuw. Er is al vaker voor gepleit om ze te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl