'Kolencentrales zijn een historische vergissing'
Het opwekken van energie door kolencentrales is een "historische vergissing". Dat zegt Olof van der Gaag van Natuur en Milieu. De milieuorganisatie is een van de initiatiefnemers van de jaarlijkse Stroomranking, waarin energieleveranciers worden vergeleken op duurzaamheid. "Die kolencentrales zijn ontzettend slecht. Het is de meest vervuilende stroom die bestaat."
Juist die kolencentrales worden steeds meer ingezet om Nederland van stroom te voorzien, stellen consumenten- en milieuorganisaties in de jaarlijkse ranglijst. Nederland wordt daardoor niet groener, maar juist grijzer, concluderen ze.
Er zijn weliswaar nieuwe windmolens en zonnepanelen bijgekomen, maar dat is niet voldoende om de vervuilende kolencentrales te compenseren, zegt Van der Gaag. "Kolen zijn ontzettend goedkoop. Daarom is er minder gas gebruikt om energie mee op te wekken."
We worden geen Europees kampioen voetbal, maar ook geen kampioen duurzame energie.
Hij erkent dat kolencentrales niet van de een op de andere dag gesloten kunnen worden. "Maar het kan wel sneller. Wind- en zonne-energie alleen zijn niet voldoende. Maar dan kan je beter gascentrales dan kolencentrales aanzetten, want gas is veel minder vervuilend."
Nederland is op dit moment een van de minst duurzame landen van Europa, zegt hij. "We worden geen Europees kampioen voetbal, maar ook geen kampioen duurzame energie." Volgens Van der Gaag moet er veel meer energie worden bespaard. "Maar het belangrijkste is dat er veel meer windmolenparken en zonnepanelen bijkomen."
Energierekening
Overstappen op duurzame energie hoeft niet te leiden tot een hogere energierekening, zegt Van der Gaag. "De stroom in Nederland is eigenlijk hartstikke goedkoop. Er zit wel veel belasting op. Je bent nu het goedkoopst uit als je zonnepanelen neemt. Maar de consument kan natuurlijk ook overstappen naar een van de koplopers op het gebied van groene energie."
De afgelopen jaren is er een aantal nieuwe kolencentrales bijgekomen, maar er zijn ook nog verouderde centrales uit de jaren 80, zegt Van der Gaag. "Die moeten in ieder geval dicht. Maar we hadden die nieuwe nooit moeten bouwen."