Hoog water bij Lobith
NOS Nieuws

Steeds meer water in de grote rivieren

Het waterpeil in de grote rivieren Rijn en Maas kan deze eeuw fors stijgen als gevolg van klimaatverandering. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het KNMI en Deltares.

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben beide kennisinstituten bekeken wat de klimaatscenario's van het KNMI uit 2014 betekenen voor de grote rivieren in Nederland. Uit deze nieuwe berekeningen blijkt dat het in alle klimaatscenario’s in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas veel natter wordt, vooral in de winter.

Rijn bij Lobith

"In alle scenario's wordt het afvoerregime van de Rijn en de Maas door het jaar heen grilliger. De winterafvoeren nemen toe, de zomerafvoeren nemen af", zo schrijven de onderzoekers. In de praktijk betekent dit onder meer dat de hoeveelheid water die gemiddeld in de winter bij Lobith ons land binnenkomt, sterk stijgt.

Het KNMI meldde gisteren al dat het voor Nederland 'Code Oranje' is, als het gaat om klimaatverandering. Het gevaar voor onze waterhuishouding komt van 3 kanten: de stijgende zeespiegel, toenemende hoeveelheden regen en stortbuien en het stijgende waterpeil in de grote rivieren.

Deltacommissaris

Problematisch daarbij is dat het gaat om een stapelingseffect: vanwege de hogere zeespiegel kunnen de rivieren de toenemende hoeveelheid water als gevolg van meer regen niet meer goed afvoeren naar zee.

Voor het waterbeheer door Rijkswaterstaat en de waterschappen, is dit een toenemend probleem. De Deltacommissaris, die eveneens gaat over de waterveiligheid in Nederland, houdt bij het bepalen van het waterbeheer in de toekomst al rekening met klimaatverandering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl