Abdelhamid Abaaoud afgebeeld in Dabiq, een blad van IS
NOS Nieuws

Brein aanslagen Parijs gedood in Saint-Denis

Het brein achter de aanslagen in Frankrijk, Abdelhamid Abaaoud, is gisteren omgekomen bij de politieactie in Parijse voorstad Saint-Denis. Dat heeft de Franse justitie bekendgemaakt. Buitenlandse media meldden gisteren al dat de 28-jarige Abaaoud uit België bij de actie gedood was.

Op basis van vingerafdrukken heeft justitie nu vastgesteld dat het inderdaad gaat om Abaaoud. Volgens de openbaar aanklager was zijn lichaam doorzeefd met kogels.

Puin

De identificatie duurde meer dan 24 uur, omdat het appartement waarin hij zich schuilhield compleet was verwoest tijdens de actie. Onder het puin lagen twee lichamen.

Al snel werd duidelijk dat een van de doden een vrouw was die zichzelf had opgeblazen met een bomgordel. Zij was een nicht van Abaaoud. Door de explosie begaf de vloer het.

Tijdens de belegering vuurde de politie zo'n vijfduizend kogels af en werden er ongeveer twintig granaten naar binnen gegooid. De politie arresteerde zeven mannen en een vrouw en zegt dat daarmee nieuwe aanslagen zijn voorkomen.

Zelfmoordaanslagen

Abaaoud zou de schietpartijen en zelfmoordaanslagen van vrijdag hebben beraamd. Daarbij vielen in Parijs 129 doden en raakten honderden mensen gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door Islamitische Staat.

De Franse inlichtingendiensten dachten dat Abaaoud nog in Syrië zat. Later kwam er informatie dat hij mogelijk in Saint-Denis verbleef.

Hoe hij kon terugkeren naar Frankrijk is nog een raadsel, zegt correspondent Ron Linker. "De laatste keer dat de Franse justitie hem zag, was in propagandafilmpjes van IS in Syrië. Hij was betrokken bij aanslagen en gold als een zware jongen. Toch slaagde hij erin terug te komen, zelfs in de buurt van Parijs."

Voortvluchtig

Bij de aanslagen in Parijs kwamen zeven aanslagplegers om het leven. De achtste is nog voortvluchtig: Salah Abdeslam. De Fransen vermoeden dat er ook nog een negende verdachte op vrije voeten is, maar over zijn identiteit is niets bekend.

Vlak voordat Hasna Aitboulahcen zich opblies roept ze: Hij is niet mijn vriend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl