Franse politie doet onderzoek bij een gebouw in de Parijse wijk Saint-Denis
NOS Nieuws

Lot brein Franse aanslagen onduidelijk; nieuwe aanslagen voorkomen

Abdelhamid Abaaoud, die het brein zou zijn achter de aanslagen in Parijs, is gedood, melden Franse, Belgische en Amerikaanse media. Ze zeggen het bevestigd te hebben gekregen uit veiligheidskringen, maar de Franse openbaar aanklager kon vanavond de dood van Abaaoud niet bevestigen.

Volgens de aanklager zijn met de politie-actie van vanochtend in Saint-Denis nieuwe aanslagen voorkomen. De uitgeschakelde groep terroristen zou klaar hebben gestaan om toe te slaan.

Op een persconferentie zei aanklager François Molins dat er bij de actie in Saint-Denis zeven mannen en een vrouw zijn gearresteerd en dat er minstens twee verdachten zijn gedood. Abaaoud is niet gearresteerd, mogelijk is hij een van de doden. Het kan ook dat er meer doden zijn en er nog lichamen onder het puin liggen.

Een vrouw blies zichzelf tijdens de politie-actie op, waarbij een deel van het pand instortte. Zij zou een familielid van Abdelhamid Abaaoud zijn.

Wie is Abdelhamid Abaaoud?

De 27-jarige Abaaoud zou eerder aanslagen hebben beraamd. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de mislukte aanslag in Verviers, eerder dit jaar.

De Franse aanklager zei vanavond dat de terreurcel die vanochtend in Saint-Denis werd opgerold, klaarstond om aanslagen te plegen. Volgens het persbureau Reuters waren ze van plan een aanslag te plegen in de wijk La Défense en op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs.

De politie-inval leidde tot een vuurgevecht. De politie vuurde zeker 5000 kogels af tijdens de actie die ongeveer een uur duurde.

  • NOS / Els Engel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl