Commando's omsingelen het gebouw in Saint-Denis
NOS Nieuws

Bij inval Saint-Denis werden 5000 kogels afgevuurd

Het is nog altijd niet duidelijk of het brein achter de aanslagen in Parijs, Adbelhamid Abaaoud, is omgekomen bij de inval in Saint-Denis gisterochtend. De Franse autoriteiten hebben de mensen die omkwamen nog niet geïdentificeerd; de inval van gisteren ging met zo veel geweld gepaard dat nog niet eens duidelijk is hoeveel mensen zijn gedood. Een overzicht van wat tot nu toe bekend is.

Het appartement op Rue du Corbillon nummer 8 werd gisterochtend in alle vroegte omsingeld door zeventig commando's, geholpen door veertig reguliere agenten. Bij het onderzoek naar de aanslagen in Parijs was ontdekt dat de 27-jarige Abaaoud zich mogelijk hier ophield, terwijl iedereen dacht dat hij nog in Syrië was.

Volgens de Franse aanklager Molins stond de groep in de flat op het punt een nieuwe aanslag te plegen, mogelijk met zakenwijk La Défense en luchthaven Charles de Gaulle als doelwit. Daarom werd woensdagochtend om 4.16 uur het sein gegeven voor de bestorming van het appartement op de derde verdieping.

Mislukt

Vanaf het eerste ogenblik ondervonden de commando's meer tegenstand dan ze hadden verwacht. De deur van het appartement bleek gebarricadeerd, waardoor de mensen binnen de tijd kregen zich te verschansen. Toen de deur werd geopend, kwamen de commando's meteen onder vuur te liggen.

Het vuurgevecht duurde zeker een uur. Volgens Molins werden er in totaal zo'n 5000 kogels afgevuurd en gooiden de veiligheidstroepen ongeveer twintig granaten in het appartement. Scherpschutters wisten door een raam een van de verdachten neer te schieten, maar ook gewond bleef hij verzet plegen.

Toen het schieten iets afnam, stuurde de politie een verkenningshond naar binnen om poolshoogte te nemen. De herder Diesel werd door de terroristen gedood. Pogingen om met drones of robots het appartement te verkennen mislukten vanwege de ravage.

Bomvest

Zo'n twee uur nadat de bestorming was begonnen, liet een van de terroristen een explosief afgaan, waarschijnlijk een bomvest. Hoewel de identiteit nog niet officieel is vastgesteld, zou het gaan om de 26-jarige Hasna Aitboulahcen, een nicht van Abaaoud. Dat zou betekenen dat het de eerste zelfmoordaanslag was van een vrouw in Europa.

  • AFP
    Het appartement waar de schietpartij was
  • AFP
    Forenisch experts ter plekke
  • AFP
    Een lichaam wordt afgevoerd

Toen de politie uiteindelijk het appartement binnentrok, werden vijf mannen gearresteerd, onder wie twee verdachten die zich schuilhielden onder dekens. Eerder waren in de buurt op straat al twee mannen en een vrouw aangehouden, onder wie de eigenaar van het appartement.

De eigenaar vertelde voor zijn arrestatie dat hij iemand een vriendendienst bewees. "Ik had ze verteld dat er geen matrassen waren, maar toen zeiden ze dat dat geen probleem was, omdat ze alleen water wilden en wilden bidden."

Verminkt

Bij het doorzoeken van het flatgebouw vonden agenten op de tweede verdieping een verminkt lichaam, dat tijdens de gevechten door een gat in de vloer was gevallen. Door kogelgaten en schade van explosies was het onherkenbaar geraakt. Dna-onderzoek moet uitwijzen of het hier om Abaaoud gaat.

Bij de inval raakten vijf agenten en een voorbijganger gewond. Het gebouw staat op instorten. Op Twitter wordt politiehond Diesel herdacht met de hashtag JeSuisChien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl