Twee militairen bij de politieactie in Saint-Denis
NOS Nieuws

'Het leek wel oorlog in Saint-Denis'

De inwoners van Saint-Denis zijn erg geschrokken van wat er vanochtend is gebeurd in hun buurt. In de voorstad van Parijs was een grote politieactie tegen de mogelijke daders van de aanslagen van afgelopen vrijdag. "Het leek wel oorlog", zegt een Parijzenaar.

Franse agenten omsingelden rond 04.30 uur een appartement in Saint-Denis. In de woning zou Abdelhamid Abaaoud zich schuilhouden. Hij wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs. "Ik schrok me wild nadat ik mijn televisie had aangezet", vertelt een omwonende aan verslaggever Mattijs van de Wiel. "Ineens zag ik mijn eigen straat in beeld!"

Toen de politie net was begonnen met de actie, blies een vrouw zich op met een bomgordel. "Het hele pand trilde ervan", zegt een buurtbewoner. "Agenten zeiden dat we zo snel mogelijk weg moesten. We zijn toen in het gemeentehuis ondergebracht." In totaal werden zo'n twintig mensen geëvacueerd.

De Nederlandse Anoushka Wielink woont ook in de wijk. Ze had vanmorgen niet direct door wat er in de straat aan de hand was, tot ze door haar vader vanuit Nederland werd gebeld. "Ik ben heel erg geschrokken dat het zo dichtbij is, en dat er gezegd wordt dat je binnen moet blijven. Dat is een heftig gevoel."

De situatie in de wijk is al een paar dagen gespannen, zegt ze. "Gisteravond haalde de politie nog een restaurant leeg." Ze heeft zich nog nooit zo onveilig gevoeld. "Je weet niet of het nog doorgaat; of dat ze nog een keer gaan toeslaan."

De barbaarsheid komt niet uit Saint-Denis.

Een van de inwoners van de voorstad

In Saint-Denis staat het Stade de France. Bij dat stadion bliezen afgelopen vrijdag drie terroristen zich op. Er wonen relatief veel radicale moslims in de voorstad. "Saint-Denis is een probleemwijk, maar de barbaarsheid komt niet van hier", zegt een van de inwoners van de wijk. "Die komt van buiten."

Veel moslims uit de voorstad benadrukken tegenover Van de Wiel dat zij niets met terrorisme te maken willen hebben. "Wat er vrijdag is gebeurd, vinden ook wij verschrikkelijk", zegt een van hen. "De schoften die de aanslagen pleegden, moeten worden opgepakt. Daar bidden we voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl