Minister Kamp tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen
NOS Nieuws

Raad van State draait gaskraan verder dicht

De Raad van State heeft het gasbesluit van minister Kamp vernietigd. Kamp moet een nieuw besluit nemen. In afwachting daarvan stelt de Raad dat er in Groningen dit jaar maximaal 27 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen. Alleen als er een relatief koude winter komt, mag daarvan worden afgeweken.

Kamp besloot in juni de gaswinning voor dit jaar terug te schroeven van 39,5 naar maximaal 33 miljard kuub. Inwoners, bestuursorganen en belangengroepen maakten daartegen bezwaar. Zij willen dat de productie nog verder teruggaat, of zelfs helemaal stopt, omdat de veiligheid in het geding is; de gaswinning veroorzaakt aardbevingen.

Risico's

De Raad vindt dat Kamp de risico's op aardbevingen in Groningen te laag inschat, door ze gelijk te stellen met aardbevingsrisico's in het rivierengebied. Berekeningen wijzen uit dat de risico's in Groningen groter zijn.

Verder zegt de Raad dat de minister rekening mocht houden met leveringsverplichtingen aan afnemers. Maar Kamp schat de hoeveelheid gas die daarvoor gereserveerd moet worden hoger in dan gemiddeld genomen nodig is. Kamp is bij zijn berekeningen uitgegaan van een relatief koud jaar, stelt de Raad.

Gaskraan Groningen moet verder dicht

Loppersum

De Raad bekrachtigde het al eerder genomen besluit dat er in Loppersum geen gas mag worden gewonnen. Daarop is één uitzondering mogelijk: als de totale hoeveelheid te winnen gas niet in de andere Groningse velden kan worden gewonnen, mag de NAM het veld in Loppersum weer in productie nemen.

De Groningse SP-gedeputeerde voor gaswinning, Eikenaar, spreekt van een "kleine overwinning". De minister heeft bakzeil moeten halen, zei hij. Maar voor de provincie is dit niet genoeg. De gaswinning moet volgens Eikenaar nog verder terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl