Een gaswinningsinstallatie van de NAM bij het Groningse dorp 't Zandt
NOS Nieuws

Oppositie kritisch over minister Kamp

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op minister Kamp, nu de Raad van State zijn gasbesluit heeft vernietigd.

GroenLinks, ChristenUnie en D66 betreuren het dat er een rechter aan te pas moet komen om de gaswinning omlaag te krijgen. Volgens de partijen had minister Kamp dat zelf al eerder moeten beslissen.

"Wat steekt is dat minister Kamp niet direct het advies van de toezichthouder opvolgde in 2013, maar dat de Groningers dit bij de rechter moesten bevechten", aldus GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren. Ze zegt: "Dit is de zoveelste in een reeks gerechtelijke uitspraken die deze regering dwingt het oude fossiele tijdperk te verlaten en de wereld van schone energie te betreden". GroenLinks wil dat de gaskraan nog verder dichtgaat.

Pijnlijk

"Het is teleurstellend dat de minister het vernietigende oordeel van de Raad van State nodig heeft om de veiligheid van de Groningers voorop te zetten", zegt ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber. Dat het gasbesluit vernietigd is, maakt "pijnlijk duidelijk dat de gaswinning nog steeds onverantwoord hoog is". Zij wilde al eerder dat de winning terug wordt gebracht naar 27 miljard m3, zoals de Raad van State heeft besloten voor dit jaar.

D66-Kamerlid Van Veldhoven vindt dat het voorkomen moet worden dat het kabinet later weer door de rechter wordt teruggefloten over de plannen voor de gaswinning van volgend jaar. Ze wil dat het kabinet een verantwoord klimaat- en energiebeleid gaat voeren.

Paraplu

De SP is blij met de uitspraak van de Raad van State. SP-Kamerlid Smaling geeft minister Kamp een SP-paraplu cadeau "omdat hij zo vaak nat gaat bij de rechter".

PVV-Kamerlid Klever wijst erop dat de PVV al eerder een motie van wantrouwen indiende tegen de minister.

VVD-Kamerlid Bosman ziet de uitspraak van de Raad van State niet als kritiek maar juist als een extra aansporing om waar mogelijk de winning van gas steeds verder te verminderen. "Dat is goed voor de leefbaarheid en veiligheid van Groningen'', aldus Bosman. Coalitiegenoot PvdA is blij met het besluit van de Raad van State. PvdA-Kamerlid Vos zegt dat het recht doet aan de zorgen van veel Groningers.

Volgens Haagse bronnen moet het kabinet rekening houden met een tegenvaller van 1 miljard euro, als de gaskraan verder dichtgaat. De gasbaten lopen dan terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl