Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging juicht na de uitspraak van de Raad van State
NOS Nieuws

'Bingo, de gaswinning gaat verder omlaag'

"We got it", juicht Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging na het horen van de uitspraak. De Raad van State bepaalde vanochtend dat er minder gas gewonnen mag worden in Groningen. In afwachting van een nieuw besluit van minister Kamp stelt de Raad dat er in Groningen dit jaar maximaal 27 miljard kubieke meter mag worden gewonnen. En daar zijn de Groningers blij mee.

"Ik maak een historisch moment mee. Bingo!", zegt Kleijer. De Raad van State heeft volgens hem bevestigd dat minister Kamp te weinig rekening houdt met de veiligheid van de Groningers. "Die erkenning voelt goed. En dat de gaswinning teruggaat naar 27 miljard kuub, maakt dat we ons nog beter voelen. Dit laat zien dat de gaswinning voorlopig omlaag gaat, dat is de richting die we inslaan", zegt hij.

'Het is pure winst'

De lokale partij Groningen Centraal startte het bezwaar tegen het gasbesluit van minister Kamp. "Wij zijn genuanceerd blij", reageert Nette Kruizenga van Groningen Centraal. Haar partij wil dat de gaswinning naar nul gaat. "Dit is een sterk signaal naar de minister, maar we hadden gehoopt op meer." Toch neemt Kruizenga een klein glaasje champagne na de uitspraak. "Een klein glaasje, want we willen meer."

'Wij zijn genuanceerd blij'

Kraan verder dicht

Ook voor de SP in Groningen gaat de uitspraak niet ver genoeg. "De minister heeft bakzeil moeten halen", zegt SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar. "Maar de gaswinning moet nog verder terug." Ook Milieudefensie is nog niet tevreden. "We herhalen dat de kraan dicht moet", reageert de organisatie. Milieudefensie noemt de uitspraak de volgende overwinning van de Groningers en "een volgende klap in het gezicht van minister Kamp en de NAM".

Kamp besloot in juni de gaswinning voor dit jaar terug te schroeven van 39,5 naar maximaal 33 miljard kuub. Inwoners, bestuursorganen en belangengroepen maakten daartegen bezwaar. Zij willen dat de productie nog verder teruggaat, omdat de veiligheid in het geding is; de gaswinning veroorzaakt aardbevingen. De bezwaarmakers hebben nu gelijk gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl