Parijs een dag na de aanslagen
NOS NieuwsAangepast

Drie daders Parijse aanslagen geïdentificeerd

Drie van de daders van de aanslagen in Parijs zijn geïdentificeerd. Het gaat om een Syriër, een Egyptenaar en een Fransman.

Een terrorist die betrokken was bij de aanslag op concertzaal Bataclan, is geïdentificeerd als een Fransman van ongeveer 30 jaar oud, meldt de politie. Hij was bekend bij de inlichtingendiensten en had banden met moslimextremisten. De man heeft zichzelf opgeblazen en is geïdentificeerd aan de hand van een oog dat van hem gevonden is.

Twee terroristen bij het Stade de France zijn niet officieel geïdentificeerd, maar bij hun lichamen zijn wel paspoorten gevonden. Bij de ene lag een Syrisch paspoort, bij de andere een Egyptisch paspoort. De Syriër zou vorige maand via Griekenland als vluchteling de EU zijn binnengekomen.

Beieren

Vorige week donderdag werd in Beieren een Montenegrijn opgepakt die met een auto vol wapens op weg was naar Parijs. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken wordt er onderzocht of de arrestatie samenhangt met de aanslagen in Parijs. De man van 51 vervoerde in zijn auto pistolen, revolvers en machinegeweren. Ook vond de politie munitie en springstof.

Bij de aanslagen in Parijs van gisteren zijn ten minste acht daders omgekomen; zeven van hen bliezen zichzelf op met een bomgordel. De verantwoordelijkheid is opgeëist door terreurbeweging IS. Volgens president Hollande zijn ze in het buitenland georganiseerd, met steun van handlangers in Frankrijk.

Kalasjnikovs

De aanslagen werden vrijwel gelijktijdig uitgevoerd op ten minste vijf plekken in de Franse hoofdstad. De daders gebruikten daarbij bomgordels en automatische wapens, waaronder in elk geval kalasjnikovs.

Chronologie van de aanslagen in Parijs

De Franse zender Europe 1 meldt dat ooggetuigen zeggen dat een van de daders in de concertzaal een vrouw was. Zij was niet gewapend, volgens een van de concertbezoekers.

Europe 1 meldt ook dat de daders heel jong waren. Volgens bronnen bij een forensisch instituut zouden ze tussen de 15 en 18 jaar oud zijn. Ook ooggetuigen spraken over jonge daders.

Uiteengereten

Bij voetbalstadion Stade de France zouden drie terroristen zichzelf hebben opgeblazen. "Een van de daders was totaal uiteengereten", zegt correspondent Frank Renout. In het drukke uitgaanscentrum in het tiende en elfde arrondissement van Parijs vielen tientallen doden, toen mannen het vuur openden op de terrassen van bars en restaurants. Ooggetuigen op de verschillende locaties spreken van daders met automatische wapens die minuten achtereen schoten op het uitgaanspubliek.

Gecoördineerde actie

Omdat de aanslagen gelijktijdig plaatsvonden, spreken deskundigen van een gecoördineerde actie. "Dit is goed gecoördineerd en afgesproken. Opvallend is ook dat bij het voetbalstadion en bij de concertzaal bomgordels werden gebruikt", zegt terrorismedeskundige Edwin Bakker. De verwijzingen naar Syrië en het roepen van 'Allahu Akbar' duiden op islamitisch extremisme.

Het is nog onbekend of er handlangers zijn. Ook zijn er voor zover bekend nog geen aanhoudingen verricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl