Mensen troosten elkaar buiten de bar Carillon, waar een van de aanslagen was
NOS NieuwsAangepast

IS eist verantwoordelijkheid aanslagen op

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Parijs. In een verklaring stelt de terreurbeweging dat acht "soldaten van het kalifaat" met wapengordels "de minutieus geplande" aanvallen hebben uitgevoerd.

De aanslagen waren gericht op het Stade de France, omdat daar president Hollande aanwezig was, die IS aanduidt als "de imbeciel van Frankrijk". Met de aanslag op de bezoekers van een rockconcert in theater Bataclan wilde IS honderden "afgodsdienaren op een feest van de perversiteit" treffen.

IS waarschuwt dat Frankrijk "en andere landen die op hetzelfde spoor zitten" het doelwit van IS blijven. De aanslagen in Parijs worden "het begin van de storm" genoemd.

Chronologische weergave van aanslagen Parijs

Eerder zei de Franse president François Hollande na crisisberaad met zijn regeringsploeg en de veiligheidsdiensten al dat IS achter de de aanslagen in Parijs zat. Op het lichaam van een van de gedode terroristen is een Syrisch paspoort gevonden.

De terreurdaden zijn in het buitenland gepland en voorbereid, met hulp van handlangers in Frankrijk, maakte de president bekend in een verklaring voor de televisie. Hij noemde de aanslagen "een oorlogsdaad", waarop het land "passend" moet reageren.

Hollande: "IS pleegt oorlogsmisdaad."

IS waarschuwt in een video op internet Frankrijk voor meer aanslagen. "Frankrijk zal geen vrede kennen zolang de bombardementen op IS-doelen in Syrië en Irak voortduren", is de boodschap op de ongedateerde video.

Oproep

Op de video die is uitgebracht door de communicatieafdeling van IS worden Franse moslims opgeroepen aanslagen in Frankrijk te plegen als ze niet in staat zijn om mee te vechten met IS in Syrië.

"Zo lang jullie blijven bombarderen, zul je niet in vrede leven. Je zult niet eens naar de markt durven gaan", zegt een Arabisch sprekende strijder op de video. Ook zegt hij dat strijders voedsel en water kunnen vergiftigen.

Frankrijk doet mee met de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op stellingen van IS in Irak en Syrië.

Bij de aanslagen in Parijs vielen 127 doden en ruim tweehonderd gewonden. President Hollande heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Maandag spreekt hij de Assemblée, het Franse parlement toe, in een buitengewone zitting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl