De politie doet de ochtend na de aanslagen forensisch onderzoek
NOS Nieuws

'Veiligheidsdiensten hebben terrorisme niet onder controle'

De aanslagen in Parijs laten zien dat de veiligheidsdiensten de situatie niet onder controle hebben. Dat zei terrorismedeskundige Edwin Bakker van de Universiteit Leiden in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit is heel slecht nieuws. Het is voor het eerst sinds de aanslagen in Londen in 2005 dat terroristen een aanslag van zo'n omvang hebben kunnen plegen."

Bakker noemt het schrikbarend dat de acties goed gecoördineerd waren. Ze waren daarmee van een heel andere orde dan de aanslag op Charlie Hebdo, die het werk van twee broers was. "Eenlingen zijn moeilijk in de gaten te houden, maar hier is samengewerkt door ten minste acht terroristen. Dat moet opvallen, er zijn wapens gekocht er zijn dingen voorbereid. Er is iets evident fout gegaan bij de veiligheidsdiensten."

Bij de terreuraanslagen in Parijs gisteravond zijn volgens het Franse ministerie van Justitie minstens 120 doden gevallen. Ruim 200 mensen raakten gewond, van wie 80 zwaargewond. Op zeker vijf plekken in de hoofdstad werden aanslagen gepleegd. Zeker acht terroristen zijn gedood; zeven van hen bliezen zichzelf op.

Te weinig capaciteit

De terrorismedeskundige zegt dat het aantal extremisten in Frankrijk te groot is geworden voor de veiligheidsdiensten. "Het aantal aanhangers van dit gedachtegoed is enorm gegroeid in Frankrijk. Dat kunnen de diensten nu niet meer aan, ze hebben echt meer capaciteit nodig."

Het gebrek aan capaciteit is volgens Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael te wijten aan bezuinigingen op Defensie: "In heel Europa zijn de defensiemachten afgebouwd, ook in Frankrijk. Dat leidt ertoe dat de Fransen op dit moment niet onbeperkt mensen kunnen mobiliseren." De Verenigde Staten maken zich al langer zorgen over de beperkte militaire slagkracht in Europa, zegt Van Ginkel.

Bakker verwacht dat ook vandaag nog veel geweld kan plaatsvinden in Frankrijk. "Ik vrees dat dit niet het einde is. Het kan dat andere terroristen dit gedrag willen kopiëren, dat is een grote zorg."

Nederland

De Nederlandse inlichtingendiensten staan in continu contact met hun Franse collega's, zegt Bakker. "Er wordt veel informatie uitgewisseld tussen de Franse en Nederlandse diensten. Ook wordt er gekeken of de daders banden hebben met Nederlanders."

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de korpsleiding hebben extra politiemensen opgeroepen om asielzoekerscentra in de gaten te houden uit angst voor wraakacties. "Dat is tot nu toe de enige duidelijke maatregel", zegt Bakker. "De gedachte is dat de woede uit extreemrechtse hoek zich richt op de asielzoekers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl