ABN Amro, krijgen we ons geld terug?
André Meinema
Verslaggever economie
André Meinema
Verslaggever economie
Dit is een geactualiseerd artikel van dinsdag 10 november.
De beursgang van ABN Amro is sinds 09.00 uur een feit. Voor het eerst in acht jaar wordt weer gehandeld in aandelen van de bank, die in 2007 van de beurs werd gehaald nadat ABN Amro was gekocht en opgesplitst.
Krijgen we al het geld terug dat bij de redding in de bank is gestopt?
Dat is nog niet te zeggen. De redding en nationalisatie van ABN Amro heeft de Staat volgens het ministerie van Financiën 21,7 miljard euro gekost. Aan de aandelen die vandaag naar de beurs gaan, hangt een prijskaartje van 17,75 euro. Als de Staat alle 940 miljoen aandelen tegen die prijs zou verkopen, dan levert dat 16,7 miljard euro op.
Maar de bank wordt in stukken verkocht. Om te beginnen vandaag 20 procent van het geheel. In de komende twee jaar wordt de rest in plukjes verkocht tegen de beurskoers van dat moment. Pas als alles verkocht is, kan de Staat de rekening opmaken. Of de Staat alles terugkrijgt hangt dus af van de aandelenkoers, het beurssentiment, de economische groei, de winstcijfers van de bank en nog wat zaken.
Stel: het valt allemaal tegen, dan legt de Staat er op toe. Zit het mee, dan kan het gros van die 21,7 miljard worden teruggehaald, of wordt er misschien zelfs aan verdiend. Dus wie wil weten of we eraan verliezen, verdienen of quitte spelen, moet nog een jaar of twee geduld hebben.
Waarom gaat ABN Amro nu naar de beurs?
De beursgang van ABN Amro is een van de grootste van de laatste jaren en het is ook een hele tijd geleden dat een grote bank naar de beurs ging. Daarom wordt er met spanning naar gekeken: hoe reageren investeerders? En hoe groot is de belangstelling?
Dat de bank naar de beurs gaat, is een keuze van de politiek. Het definitieve groene licht kreeg de bank een paar maanden geleden. De tijd is rijp en langer wachten of treuzelen is ook niet goed voor de prijs.
ABN Amro is de voorbije maanden flink opgepoetst. Alle vlekken en smetten zijn waar mogelijk verwijderd en akkefietjes opgelost. De bank is gestopt met wilde dingen, is omgebouwd tot een keurige retailbank, die ook internationaal actief is. Een beetje voorspelbaar en saai, zeggen sommigen. De bank maakt 1 tot 2 miljard euro winst per jaar en belooft de helft van de winst uit te keren aan de aandeelhouders als dividend. Kortom een keurige bruid.
Hoe breng je een bank aan de man?
De afgelopen dagen was de top van de bank, een vijf man sterk team onder leiding van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, op 'roadshow'. Ze toerden langs de grote financiële centra van deze wereld: Londen, New York, Boston, Frankfurt, Parijs en Amsterdam.
Met korte presentaties en één-op-één-gesprekken brachten ze de aandelen onder de aandacht van grote potentiële investeerders en beleggers. Met het 729 pagina's dikke prospectus in de hand, als de reclamefolder waarin alles staat over de bank, de risico's, de plannen en cijfers.
Beleggen in een bank kan lucratief zijn. Het zijn belangrijke marktspelers, waar veel geld doorheen stroomt en die spilfuncties vervullen in de economie.
Wie willen in ABN Amro beleggen?
Iedereen kan de aandelen kopen. In de voorverkoop vindt er echter een soort selectie plaats. Als het aandeel eenmaal op de beurs staat, dan kan iedereen het kopen of verkopen.
De allereerste investeerders in ABN Amro zijn zowel institutionele, professionele partijen, als kleine, particuliere beleggers. Bankaandelen zitten doorgaans in de beleggings- en investeringsportefeuilles van pensioenfondsen, verzekeraars, vermogensbeheerders, hedgefondsen, private equity-partijen en andere banken.
De kleine particuliere beleggers vormen doorgaans maar een klein deel van de aandeelhoudersgroep. ABN Amro wil 10 procent van de aandelen slijten aan particuliere beleggers, de rest wordt onderhands verkocht aan de grote partijen.
De verdeling 90/10 is strategisch en evenwichtig omdat je stabiele aandeelhouders zoekt die niet speculeren met het aandeel.