NOS Sport

Dopingrapport Rusland: de belangrijkste conclusies

Maandag werd de sportwereld opgeschrikt door een rapport van het wereldantidopingagentschap WADA over een omvangrijk dopingnetwerk in Rusland. De Russen zouden zich op zeer grote schaal schuldig hebben gemaakt aan bedrog, manipulatie en omkoping.

De reacties op het schandaal variëren van "schokkend", "verbijsterend" en "niet te bevatten" tot "we zijn met z'n allen naïef geweest".

Nu de kruitdampen zijn opgetrokken, zet NOS.nl de tien belangrijkste bevindingen uit het 323 pagina's tellende rapport van de onafhankelijke commissie van het WADA op een rij.

1. Diepgewortelde cultuur van bedrog

De commissie spreekt van een diepgewortelde cultuur van bedrog in de Russische atletiekwereld. Ook coaches waren nauw betrokken bij het bedrog. Het idee achter de aanpak van de Russen zou zijn dat andere landen zich ook schuldig maken aan corruptie.

2. Spelen 2012 gesaboteerd

De Spelen van 2012 in Londen werden gesaboteerd door Russische atleten met verdachte dopingprofielen. De onafhankelijke commissie van de WADA verwijt de IAAF (internationale atletiekbond), de ARAF (Russische atletiekbond) en de RUSADA (Russische antidopingagentschap) dat zij niet hebben ingegrepen.

3. Monsters met opzet vernietigd

In totaal zijn meer dan 1.400 monsters met opzet vernietigd door het personeel van een Russisch laboratorium. Grigory Rodtsjenko, de directeur van het door WADA geaccrediteerde laboratorium, ontving geld van de atleten om positieve dopingtesten te verdoezelen. Volgens de onafhankelijke commissie heeft Rodtsjenko toegegeven dat er 1.417 monsters zijn vernietigd.

Richard Pound, de voorzitter van de onafhankelijke commissie

4. Extra laboratorium in Moskou

De atleten maakten gebruik van een geheim laboratorium in Moskou. Stalen werden daar eerst gecontroleerd voor ze naar het echte laboratorium gingen. De onafhankelijke commissie stelt dat er voldoende bewijs is om te concluderen dat de positieve monsters werden vernietigd en dat de vooraf geteste negatieve monsters wel werden doorgestuurd naar het WADA. De Russische staat zou zich met de gang van zaken in het lab hebben bemoeid.

5. Valse identiteiten

Atleten gebruikten valse identiteiten om dopingcontroles te ontlopen. Russische officials accepteerden met regelmaat steekpenningen van atleten.

6. Niet met atleten spreken

Vadim Zelichenok, de interim-voorzitter van de ARAF, eiste dat de onderzoekers van de onafhankelijke commissie niet met atleten spraken.

7. Aanwezigheid geheime dienst tastte integriteit aan

De aanwezigheid van de Russische geheime dienst FSB in het laboratorium waar dopingstalen werden onderzocht, tijdens de Spelen van 2014 in Sotsji, hebben de onpartijdigheid en integriteit aangetast.

Interpol

8. Advies

De onafhankelijke commissie heeft op basis van de bevindingen geadviseerd om Rusland te schorsen voor wedstrijden van de IAAF en dus ook de Olympische Spelen. Tevens moet de accreditatie van het laboratorium in Moskou worden ingetrokken en Rodtsjenko uit zijn functie worden ontheven.

9. Overgegeven aan Interpol

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de vermeende rol van de IAAF. De informatie van het rapport is doorgegeven aan Interpol en wordt nu verder onderzocht door de Franse justitie. De onafhankelijke commissie hoopt haar bevindingen met betrekking tot de IAAF nog dit jaar te presenteren.

10. Grotere omvang

Volgens de onafhankelijke commissie is Rusland niet het enige land dat te maken heeft met deze vormen van bedrog. Ook is atletiek niet de enige sport die te kampen heeft met dergelijke problematiek, zo wordt in het rapport beweerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl