Klaver wil dat iedereen zijn mening over het vluchtelingendebat kan geven
NOS Nieuws

'Iedereen moet kans krijgen om gehoord te worden'

"Er zijn inspraakavonden verstoord, collega's worden bedreigd. Ik zie het debat verharden", zegt Jesse Klaver in het NOS Radio 1 Journaal. De fractievoorzitter van GroenLinks snapt dat het gesprek over de vluchtelingen op het scherp van de snede wordt gevoerd, maar wil dat mensen hun verstand gebruiken.

Op zijn initiatief deden alle fractievoorzitters vanochtend een gezamenlijke oproep. "Stop met intimideren en bedreigen", staat boven de open brief die door de fractievoorzitters van bijna alle partijen is ondertekend. Alleen de kleine groeperingen van Kamerleden die zich afsplitsten van hun fractie worden niet genoemd.

De mensen met de grootste mond moeten echt matigen.

Jesse Klaver

"Voor mijn gevoel wordt het debat heftiger. De emoties lopen op, het leeft breed in de samenleving", zegt Klaver. Hij vindt dat logisch, omdat het een grote uitdaging is om alle vluchtelingen goed op te vangen. Ook erkent de GroenLinks-leider dat de verschillen in opvattingen erg groot zijn. "Maar we moeten hier wel pratend uitkomen en gebruikmaken van democratische middelen."

Klaver zegt dat het maar een klein groepje is dat intimideert en bedreigt. Hij vindt niet dat de brief deze mensen gewicht geeft. "We zien dat het een kleine groep is, maar ze krijgen wel veel aandacht en andere mensen worden bang of schrikken. Ze denken dat ze hun mening niet meer kunnen geven. In een democratie moet iedereen worden gehoord, niet alleen de mensen met de grootste mond. Die mensen moeten echt matigen, stoppen, zodat iedereen kan zeggen wat hij of zij vindt."

Het is onze brief. Dit gaat dwars door alle partijen heen. Dit is een grens.

Jesse Klaver

Volgens Klaver is dat het een gedeelde zorg van alle fractievoorzitters. "Iemand die bezorgd is over vluchtelingen is geen racist en iemand die zegt 'kom maar' is geen gutmensch. Het ligt veel genuanceerder. Wij willen de grote groep aanspreken die zich afvraagt: 'kan ik nog wel zeggen wat ik vind?' Wij zeggen met deze brief: 'ja dat kan'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl