NOS Sport

Zonderland niet naar WK-finale, turners grijpen naast ticket Rio

Zonderland niet naar WK-finale rek

Epke Zonderland is er niet in geslaagd om zich op rek te plaatsen voor de finale van de WK turnen in Glasgow. De titelverdediger maakte bij de kwalificaties meerdere foutjes en kwam niet verder dan een score van 14,300. Daarmee werd hij 31ste.

Op brug deed Zonderland het beter (zeventiende), maar ook daar bleef hij ver verwijderd van een finaleplaats. Zonderland is wereld- en olympisch kampioen op rek, maar kampte met een moeizame voorbereiding op de WK. Door een val liep hij een lichte hersenschudding op, waardoor hij een trainingsachterstand opliep.

Van Gelder en Deurloo naar finale

Yuri van Gelder plaatste zich op zijn favoriete onderdeel wel voor de finale: hij werd zesde in het eindklassement van de ringen. "Als specialist wil je alles eruit halen. Ik heb wel wat laten liggen, maar ik ben hartstikke tevreden."

"Ik heb tot nu toe nog nooit een finale gemist en ben er ook nu weer bij. Het is alleen hopen dat die medaille eruit gaat komen", aldus Van Gelder.

Bart Deurloo werd 21ste en plaatste zich voor de finale op de meerkamp. Zijn beste toestel was vloer, waarop hij 19de werd.

De andere Nederlanders kwamen niet in de buurt van een finaleplaats. De beste prestatie van Casimir Schmidt was 44ste op vloer, Jeffrey Wammes kwam op vloer niet verder dan een 48ste plaats en Frank Rijken moest zich tevreden stellen met een 69ste plaats op voltige als beste prestatie.

Geen ticket, wel test event

Ook in het landenklassement was er daardoor weinig reden tot juichen voor de Nederlandse mannen. De turners wisten zich niet te plaatsen voor de finale van de landenwedstrijd en grepen daarmee naast een olympisch startbewijs.

De Nederlanders eindigden op de elfde plaats. Alleen de topacht plaatst zich voor de finale én de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Nederland is wel zeker van deelname aan het olympische 'test event' in Rio in het voorjaar van 2016. Op dat toernooi, waaraan de nummers 9 tot en met 16 van de WK meedoen, staan nog vier olympische tickets voor landenteams op het spel.

Eén extra ticket

Bovendien krijgen de vier afvallers op het test event alsnog één individueel startbewijs voor de Spelen. De nationale turnbond bepaalt wie dat olympische ticket krijgt.

Top-8 en Nederland na de kwalificaties op de WK turnen

Land Punten
1. Japan 358,884
2. China 357,027
3. Groot-Brittannië 354,417
4. Rusland 352,692
5. Verenigde Staten 350,332
6. Zwitserland 350,127
7. Brazilië 349,057
8. Zuid-Korea 346,166
11. Nederland 341,925

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl