Vluchtelingen komen aan bij de grens tussen Servië en Kroatië
NOS Nieuws

'Mensen komen onder de modder en doorweekt aan bij de grens'

"Mensen komen hier zonder schoenen aan. Ze zitten onder de modder en zijn doorweekt." Dat zegt de 21-jarige vrijwilligster Pleun Andriessen. Ze heeft zich aangesloten bij een Tsjechische organisatie die vluchtelingen helpt aan de Servisch-Kroatische grens. "Het is een onmenselijke situatie."

Al dagen regent het in het gebied. 's Nachts daalt de temperatuur naar vier graden. "We delen kleding uit. En dekens, als die er zijn, want daar zijn er niet genoeg van. Ook af en toe wat eten, want ook dat is er bijna niet. Verder proberen we de mensen op hun gemak te stellen en te helpen waar we kunnen."

Tegen de bierkaai

Hulporganisaties doen wat ze kunnen om de situatie te verbeteren, maar ze vechten tegen de bierkaai, zegt correspondent Marcel van der Steen. "Er zijn al veel mensen en er komen er steeds meer bij. Af en toe gaat het hek even open en dan kunnen er zo'n duizend mensen Kroatië in." Maar dat is lang niet voldoende om de problemen op te lossen, zegt hij. "Gisteravond moesten mensen in de modder slapen."

Niet alleen op de grens tussen Servië en Kroatië is de situatie slecht. Tussen Kroatië en Slovenië is het al dagen net zo. Daar liepen vluchtelingen vannacht door het koude water om Slovenië te bereiken.

Waar zitten de vluchtelingen vast op de Balkan?

"Gisteren kwamen er volgens de Sloveense minister van Binnenlandse Zaken zo'n 8000 vluchtelingen binnen", zegt Van der Steen. "Terwijl ze eerder al aangaven dat ze er maar 2500 aankunnen. Slovenië geeft Kroatië de schuld: ze brengen veel te veel mensen naar de grens. Kroatië vindt daarentegen dat de Slovenen te weinig mensen doorlaten vanwege onnodige registratie."

Vandaag is er weer een grote groep door een politiekordon gebroken.

Correspondent Marcel van der Steen

Ondertussen worden de vluchtelingen steeds ongeduldiger nu de winter in aantocht is. "Vandaag is er weer een grote groep door een politiekordon gebroken. Die zijn nu lopend onderweg naar de Oostenrijkse plaats Graz." Een tafereel dat vaker te zien was. Zo liep er vorige maand een grote groep vluchtelingen vanuit Hongarije naar Oostenrijk.

Om dat soort problemen tegen te gaan, wil Slovenië reservisten en gepensioneerde agenten inzetten. Eerder besloot de regering al militairen in te zetten voor grenscontroles.

Spoedberaad

Ook Europa roert zich: een aantal Europese regeringsleiders komt zondag in Brussel voor spoedberaad bijeen vanwege de vluchtelingencrisis. Aan de top doen Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Macedonië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Servië en Slovenië mee.

"Het is opvallend dat een land als Roemenië ook meepraat", zegt Van der Steen. "Het land is tot nu toe geen onderdeel van de route die de vluchtelingen nemen. Maar dat zou het wel kunnen worden als Slovenië zich echt aan een maximum van 2500 vluchtelingen houdt. Als dat gebeurt, dan is Roemenië de enige optie om vanuit Servië naar Europa te komen."

Een dag voor de top van start gaat, komt vrijwilligster Pleun Andriessen terug naar Nederland. Ze is dan zeven dagen in het gebied geweest. Het werk is zwaar, zegt ze.

"Ik moet gewoon doorgaan. Ik ben moe en een beetje ziek, maar de mensen die hier aankomen hebben al tien dagen niet geslapen. Dat is dus niet te vergelijken. We zijn er voor hen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl