Vluchtelingen worden geregistreerd wanneer ze de grens tussen Slovenië en Kroatië zijn overgestoken
NOS Nieuws

Zondag extra top in Brussel over vluchtelingencrisis

Een aantal Europese regeringsleiders komt zondag in Brussel voor spoedberaad bijeen vanwege de vluchtelingencrisis. Landen als Servië, Kroatië en Slovenië kunnen de grote stroom vluchtelingen nauwelijks aan, waardoor snel nieuwe Europese maatregelen nodig zijn.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft na overleg met enkele leiders, onder wie bondskanselier Merkel, tot het extra beraad opgeroepen. Volgens hem moeten de lidstaten nog meer met elkaar samenwerken om de stroom vluchtelingen in goede banen te leiden.

Slovenië laat dagelijks een beperkt aantal vluchtelingen toe die op weg zijn naar Oostenrijk en Duitsland. Door die Sloveense beperking kunnen asielzoekers in andere landen niet verder naar het noorden trekken.

Deelnemers

Aan de top van zondag doen de leiders van Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Macedonië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Servië en Slovenië mee. Nederland doet dus niet mee aan de besprekingen.

Ook Juncker, de voorzitter van de Europese Raad en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN zullen de bijeenkomst bijwonen.

Extra top

Verder organiseert Luxemburg, momenteel voorzitter van de EU, op 9 november een extra raad in Brussel. Europese bewindslieden die gaan over asiel en migratie zullen daar de vluchtelingencrisis bespreken.

De bijeenkomst zal vooral gaan over de verslechterde situatie in onder meer de Balkanregio, die de vluchtelingenstroom nauwelijks aankan. De bedoeling is dat de bewindslieden een krachtig Europees antwoord bieden op de crisis, zegt Luxemburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl