Voorzitter Joustra bij de presentatie van het rapport
NOS Nieuws

Joustra: schuldigen MH17 waarschijnlijk niet gestraft

Het is niet waarschijnlijk dat de schuldigen van de aanslag op vlucht MH17 gestraft worden, al zullen ze wel in beeld komen. Dat zegt voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een interview met de Volkskrant.

"Dat lijkt mij ingewikkeld worden", zegt Joustra tegen de krant. "Verschillende landen staan niet te trappelen om überhaupt mensen uit te leveren." Als voorbeeld daarvan noemt hij Rusland.

Joustra heeft er wel vertrouwen in dat duidelijk wordt wie de schuldigen zijn. "Hoe kwam die Buk-afvuurinstallatie daar? Wie hebben daartoe opdracht gegeven? Ik verwacht dat het mogelijk is dat helder te maken", zegt hij.

Het enige dat ik kan bedenken is dat ze problemen zien rijzen voor het vervolgonderzoek.

Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Rusland is volgens de voorzitter bezig het dinsdag gepubliceerde OVV-rapport op allerlei manieren te ontkrachten. "Telkens komen de Russen met andere verhalen en andere sprekers. Ik heb de indruk dat ze het rapport proberen onderuit te halen en het maakt niet zo veel uit met welk argument."

Volgens Joustra zijn de Russen bang voor het onderzoek onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie naar de schuldvraag. "Het enige dat ik kan bedenken is dat ze problemen zien rijzen voor het vervolgonderzoek."

De route van MH17 uitgelegd

Het OVV-rapport ging voornamelijk over de toedracht van ramp met vlucht MH17. Een van de conclusies was dat het toestel werd neergehaald met een Buk-raket, afgevuurd vanuit gebied waar pro-Russische separatisten de baas waren.

De verwachting is dat het onderzoek naar de schuldvraag in de loop van volgend jaar klaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl