Edo Tams / BLNDR
NOS Nieuws

Het MH17-rapport, de belangrijkste video's

Vandaag werd het langverwachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met de MH17 gepresenteerd. Hier een video-overzicht van de presentatie en de belangrijkste reacties.

Nadat hij 's ochtends de nabestaanden had geïnformeerd, presenteerde OVV-voorzitter Tjibbe Joustra vanmiddag in Gilze-Rijen zijn conclusies. De Boeing 777 van vlucht MH17 is door een Buk-raket neergestort.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid had voor de presentatie animaties gemaakt, waarin de gebeurtenissen werden nagebootst.

Veel nabestaanden lopen al vijftien maanden met voor hen een belangrijke vraag. Zij willen weten wat de inzittenden van de raketinslag hebben meegekregen.

'Ik weet waar mijn dochter zat'

Premier Rutte zegt na afloop van de presentatie: "De resultaten van het onderzoek bevestigen de schokkendste vermoedens." Volgens hem was de presentatie van de Onderzoeksraad "in woord en beeld een indringend en confronterend verhaal, in de eerste plaats voor de nabestaanden."

Een belangrijke conclusie uit het onderzoeksrapport is dat Oekraïne het luchtruim had moeten sluiten. Daarom zeggen veel Tweede Kamerleden dat de veiligheid in de lucht beter moet worden gegarandeerd.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde ook zelf een reconstructie van het onderzoek en de conclusies van de ramp met MH17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl