De Russische president Poetin eind december met Buk-raketten van het bewuste type op de achtergrond
NOS Nieuws

Foto's laten zien: Russen gebruiken Buk-systeem wél

De topman van de Russische fabrikant van Buk-raketten zei vanmorgen dat de Buk die de MH17 neerhaalde van een verouderd type was, dat alleen nog door het Oekraïense leger zou worden gebruikt. Dat is "bewezen incorrect", zegt Buk-expert Siemon Wezeman van het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri. Diverse foto's en video's van de afgelopen jaren laten volgens hem zien dat ook de Russen hetzelfde type nog steeds in gebruik hebben

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid was een "raket van de 9M38-serie" verantwoordelijk voor de crash van de MH17. Dat is het type dat volgens de fabrikant door de Russen al in 1999 met pensioen zou zijn gestuurd.

Maar eerder dit jaar publiceerde het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat een foto van de Russische president Poetin, die in december 2013 op bezoek was bij een Russische militaire basis in Armenië. Op de achtergrond is een Buk van het type 9M38-M1 te zien.

Bellingcat wijst ook op een video van eerder dit jaar waarin Buks van dit type worden getoond tijdens een militaire parade.

Wezeman: "De Russen stellen dat het 9M38-type alleen maar 'voor de show' wordt gebruikt en niet in werkelijkheid, maar dat lijkt me een nonsens-verhaal. Waarom zou je deze raketten wel gebruiken bij shows en oefeningen, maar niet in het echt?"

Overigens vormen de beelden op zich geen bewijs dat de Russen betrokken zijn bij de crash van de MH17, want Buk-expert Wezeman bevestigt wel dat de Oekraïners deze wapens tot op de dag van vandaag ook gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl