OVV-voorzitter Tjibbe Joustra
NOS Nieuws

'Russen maakten terugtrekkende bewegingen'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bestrijdt dat tijdens het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 gegevens die de Buk-fabriek aanleverde zijn genegeerd. "De geschiedenis leert anders", zei voorzitter Tjibbe Joustra in een speciale uitzending van KRO-NCRV.

Directeur Novikov van de Buk-fabriek zat in de delegatie van de Russische Federatie die vergaderingen van de OVV bijwoonde. Die vergaderingen zijn drie keer bijeengekomen en duurden elk drie dagen. Tijdens de tweede vergadering gaf Novikov een presentatie met als uitkomst dat het toestel door een raket met een 9N314M-raketkop was neergehaald. De Onderzoeksraad was daar blij mee. "Het leek dat wij toch op zulke belangrijke punten in een totale overeenstemming met alle landen zouden eindigen."

Maar in de derde vergadering kwamen de Russen met de mededeling dat de presentatie van de vorige vergadering als een voorbeeld moest worden opgevat hoe het gebeurd zou kunnen zijn. Vanmorgen zei Novikov dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines door een ander type Buk-raket is neergehaald. "Daar hebben de Russen terugtrekkende bewegingen gemaakt, zei Joustra. Op de vraag hoe dat kwam, zei hij dat Novikov vermoedelijk door Moskou was teruggefloten. "Als je de geschiedenis van die bijeenkomsten zo ziet heb je wel die indruk."

De Russen gaan er verder vanuit dat de raket vanuit een plaats in Oekraïens gebied is gelanceerd. Volgens de Onderzoeksraad is de raket afgevuurd vanuit een gebied dat onder controle van pro-Russische rebellen stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl