Heerenveen en de soap rond Chinese investeerders

Aan de onrust binnen sc Heerenveen lijkt maar geen einde te komen. Het nieuws dat de Friese club in navolging van ADO Den Haag in zee zou willen gaan met een Chinese investeringsmaatschappij, zorgt voor ernstige verdeeldheid. Een deel van het bestuur is terughoudend, een ander deel wil toehappen.

De kwestie over de mogelijke Chinese invloeden is een van de redenen van de huidige bestuurscrisis. Jelko van der Wiel, voorzitter van het dagelijks bestuur, hoorde vorige week via de media dat hij ontslagen zou worden. Dat wordt zaterdag waarschijnlijk bekrachtigd op een aandeelhoudersvergadering.

'Achter mijn rug om'

Van der Wiel hoort bij de kant die niet staat te springen om de Chinese investeerder. "Ik ben kritisch, wil openheid van zaken. Ik denk dat dat een van de redenen is dat ik van het toneel moet verdwijnen. De gesprekken met de Chinese partij zijn ook achter mijn rug om gevoerd."

De passage uit de Leeuwarder Courant, waaruit blijkt dat er documenten zijn die de Chinese interesse in sc Heerenveen bevestigen Leeuwarder Courant
Van der Wiel: Heerenveen moet Heerenveen blijven

Chinezen benaderden ook Cambuur

BSIM (Beijing Successful Investment Management) zou tussen de 23 en 35 miljoen willen investeren in de Friese voetbalclub en het naastgelegen sportcomplex Sportstad Heerenveen. Een bestuurslid van Heerenveen bevestigt dat de gesprekken "in een oriënterende fase zitten en dat de club professioneel met de partij om wil gaan".

Van der Wiel erkent dat de investeringsmaatschappij toenadering heeft gezocht tot Heerenveen. "Wij hebben toen geïnformeerd bij andere clubs, die ook benaderd waren. Die adviseerden om er niet mee verder te gaan. Wij vonden dus dat we hier heel voorzichtig mee om moesten gaan. Je moet eerst weten wat de tegeneisen zijn, want je moet de ziel van je club nooit verkopen."

SC Cambuur is één van die andere clubs. Directeur Ard de Graaf van Cambuur: "We hebben inderdaad anderhalf of twee jaar geleden wat besproken. Ik weet niet of dat met dezelfde mensen was als nu bij Heerenveen. Maar toen wij doorvroegen en garanties wilden, kwamen wij erachter dat we het niet serieus moesten nemen."

Jazzpianist

Volgens Van der Wiel zijn enkele bestuursleden bij Heerenveen, zonder zijn medeweten, wél verder gegaan met de gesprekken. "Dat is bizar. Je kunt niet op eigen houtje met zo'n partij om tafel gaan zitten. Ze zijn niet met het clubbelang bezig, maar met hun eigen belang."

De voorzitter weet niet of hij de investeerder serieus moet nemen. "Ik heb op google gezocht naar het bedrijf, maar kwam niet verder dan een rapper of een jazzpianist. Ik ken de partij of de mensen daarachter niet. We moeten onze club niet te grabbel gooien."

Over zijn eigen positie, die op de tocht staat, zegt Van der Wiel: "Ik heb een brief gekregen dat er zaterdag een aandeelhoudersvergadering is. Enig agendapunt is mijn schorsing of ontslag. Een aantal mensen uit het bestuur staat aan mijn kant. We gaan door tot de laatste seconde. En ik hoop dat die laatste seconde nog heel ver weg is."

STER reclame