Een Russische Mig-29 tijdens een vliegshow bij Moskou in 2001
NOS Nieuws

NAVO: Russische schending Turks luchtruim was geen ongeluk

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zegt dat het geen ongeluk was dat Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim zijn binnengevlogen. De Russen hebben de NAVO nog steeds niet kunnen uitleggen waarom ze boven Turkije vlogen, zei Stoltenberg. De NAVO noemde de Russische actie eerder extreem gevaarlijk.

Russische gevechtstoestellen vlogen zondag het Turkse luchtruim binnen. Niet een keer, zoals eerder werd gemeld, maar twee keer, volgens Turkije. De Russen hebben gezegd dat ze gaan onderzoeken of dat klopt. Turkije heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen voor uitleg.

Nadat het eerste Russische toestel was gespot, zei Moskou dat het vliegtuig hooguit een paar seconden in het Turkse luchtruim is geweest en dat de piloot een navigatiefout had gemaakt.

Verklaring Jens Stoltenberg

De Russen voeren in de regio luchtaanvallen uit boven Syrië. Die acties zetten de relatie tussen Rusland en Turkije onder druk, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Turkije is fel tegen het Russische ingrijpen in het buurland."

Volgens president Poetin bombarderen zijn gevechtsvliegtuigen vooral doelwitten van IS, maar de Turkse regering zegt dat de Russen ook de gematigde oppositie en burgerdoelen in Syrië bombarderen. Volgens de Syrische televisie heeft de Russische luchtmacht vanochtend doelen in de stad Palmyra bestookt. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn.

Gaspijp

De verhoudingen leken de afgelopen tijd juist steeds wat beter te worden. Zo wil Rusland een gaspijp aanleggen door Turkije. "Maar daar horen we helemaal niks meer over", zegt Godfroid.

Rusland heeft gezegd dat het bereid is om ook IS-doelen in Irak te bombarderen, als de regering in Bagdad daar om vraagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl