President Erdogan
NOS Nieuws

Erdogan: Rusland zet vriendschap op het spel

De spanningen tussen Turkije en Rusland lopen verder op na de schending van het Turkse luchtruim door de Russische luchtmacht, afgelopen zondag. De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat de Russen veel op het spel zetten en dat ze dat ook weten.

"We gaan niet rustig afwachten als we worden geconfronteerd met Russische gevechtsvliegtuigen die ons luchtruim binnenvliegen", zei Erdogan tijdens een persconferentie bij de NAVO in Brussel. "Een aanval op Turkije is een aanval op de hele NAVO."

De actie van de Russen werd vanochtend al veroordeeld door NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg. Hij zei dat het binnenvliegen van het Turkse luchtruim geen ongeluk is. De Russen hebben volgens hem met opzet boven Turkije gevlogen.

Navigatiefout

Zeker één gevechtsvliegtuig drong zondag het Turkse luchtruim binnen. Rusland zegt dat het een navigatiefout van de piloot was, maar internationaal wordt daaraan dus getwijfeld. Ook een tweede toestel zou even in het Turkse luchtruim zijn geweest. De Russen zeggen dat ze dat nog onderzoeken.

De laatste tijd ging het juist beter tussen Turkije en Rusland. Zo wil Rusland een gaspijp aanleggen door Turkije, maar over dat plan worden geen mededelingen meer gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl