Een Russische MiG-29 tijdens een vliegshow bij Moskou
NOS Nieuws

NAVO: schending Turks luchtruim 'extreem gevaarlijk'

De NAVO heeft de Russische schending van het Turkse luchtruim "extreem gevaarlijk" genoemd. In Brussel vergaderden de permanente vertegenwoordigers van de NAVO-lidstaten over de Russische militaire acties in Syrië.

Ze eisen direct tekst en uitleg van Moskou bij het binnendringen van het Turkse luchtruim, afgelopen weekeinde, door Russische gevechtsvliegtuigen boven het grensgebied met Syrië. De NAVO-vertegenwoordigers spraken van een onverantwoorde handelwijze van Rusland en benadrukten in te staan voor de veiligheid van NAVO-lid Turkije.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het Su-30-gevechtsvliegtuig zaterdag niet langer dan een "paar seconden" in het Turkse luchtruim heeft gevlogen.

Ministers

Later deze week komen ook de NAVO-ministers van Defensie bijeen om de schending van het Turkse luchtruim te bespreken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, gezegd tijdens een bezoek aan Spanje.

Turkije stuurde zaterdag twee F-16's de lucht in, omdat een Russisch gevechtsvliegtuig het Turkse luchtruim in het grensgebied met Syrië was binnengedrongen. De Russische ambassadeur in Turkije heeft gezegd dat het een vergissing was en beloofd dat het niet nog een keer zal gebeuren. De Russische luchtmacht neemt in Syrië deel aan de strijd tegen IS en andere tegenstanders van de Syrische president Assad.

Een hoge Amerikaanse ambtenaar zei tegen persbureau Reuters dat de Amerikanen niet geloven dat het binnendringen van het Turkse luchtruim een vergissing was. Minister Carter en de Russische minister van Defensie zouden kort geleden telefonisch contact hebben gehad, juist om dit soort 'onprofessioneel militair gedrag' te voorkomen.

Onder schot

Zondag richtte een niet geïdentificeerde MiG-29 zijn vizier op twee Turkse F-16's die langs de Turks-Syrische grens patrouilleerden, maar schoot niet. Zowel de Syrische als de Russische luchtmacht vliegt met MiG-29-toestellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl