De eerste winkels zijn weer open in Kunduz
NOS Nieuws

Taliban grotendeels verdreven: Kunduz neemt de schade op

In de Afghaanse stad Kunduz zijn vanochtend de eerste winkels weer opengegaan. Volgens de politie en inwoners heeft het Afghaanse leger vrijwel de hele stad heroverd op de Taliban.

De winkels waren dicht sinds de Taliban een week geleden grote delen van de stad hadden veroverd. Vandaag was voor het eerst geen geweervuur te horen, vertellen inwoners aan persbureau Reuters.

De schade in de stad is groot en het zal naar verwachting nog enige tijd duren voor alles is hersteld. "In de stad hangt de geur van lijken, die her en der op straat liggen. De lokale overheid moet in actie komen", zegt Kunduz-inwoner Abdul Ghafoor.

Deur tot deur

Alleen in enkele buitenwijken van Kunduz, een stad van 300.000 inwoners, zou het Afghaanse leger nog strijd leveren met Talibanstrijders. In heroverde wijken gaan militairen van deur tot deur om te kijken of er nog militanten zitten.

Afgelopen weekend werd een ziekenhuis in de stad getroffen door een luchtaanval, waardoor 22 mensen omkwamen, zowel patiënten als medewerkers van Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie sprak vandaag van een oorlogsmisdaad. De VS heeft in samenwerking met de Afghaanse strijdkrachten luchtaanvallen uitgevoerd in de buurt van het ziekenhuis. Washington stelt een onderzoek in naar de luchtaanvallen. President Obama heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl