Opstandelingen vernielen een beeld van de Syrische president Assad in Idlib AFP

Frankrijk is een onderzoek gestart naar de Syrische president Bashar al-Assad, gericht op de oorlogsmisdaden die hij zou hebben begaan tussen 2011 en 2013.

Daarmee sluit Frankrijk definitief een toekomst voor Syrië met Assad uit. "Gezien deze misdaden, die zo ingaan tegen de menselijke waarden, is het onze verantwoordelijkheid op te treden", zei minister Fabius van Buitenlandse Zaken tegen Franse media.

Foto's

Het materiaal van een Syrische fotograaf uit het leger vormt het belangrijkste bewijs voor het onderzoek. De man ontvluchtte Syrië in 2013, en nam 55.000 foto's van gemartelde gevangenen als bewijsmateriaal mee. De fotograaf was in dienst van het leger en had de opdracht alle overleden gevangenen op foto vast te leggen.

De man ontvluchtte Syrië al in juli 2013, maar er moest een uitgebreid onderzoek worden gedaan voor er een strafonderzoek kon worden geopend, zegt NOS-correspondent Ron Linker. "Om zo'n zaak voor de Franse rechter mogelijk te maken, moet er een Frans slachtoffer zijn. Kennelijk is dat het geval." Een onderzoek bij het Internationaal Strafhof in Den Haag is niet mogelijk, omdat Syrië geen lid is van het hof.

Verenigde Naties

De kwestie Syrië speelde de afgelopen dagen een prominente rol in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Amerikaanse president Obama verklaarde zich bereid samen te werken met Rusland om de oorlog in Syrië te beëindigen.

De Russische president Poetin wil ook samenwerken, maar vindt dat Assad daar bij betrokken moet worden. Dat is volgens hem de enige manier waarop de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat gewonnen kan worden. Obama sluit een toenadering tot Assad uit. Hij noemde hem "een tiran die bomvaten gooit op onschuldige kinderen".

Beul

De Franse president Hollande schaart zich achter Obama, volgens hem kan Assad geen rol spelen in de toekomst van Syrië. "Dat standpunt heeft Frankrijk vanaf het begin. Je kunt de beul en het slachtoffer niet tegelijk steunen, hebben ze altijd gezegd", zegt Linker. "Met dit onderzoek geven ze dat argument nog eens extra overtuigingskracht."

STER reclame