Mars
NOS Nieuws

NASA heeft een Mars-mysterie opgelost, maar welk mysterie?

De NASA heeft een 'Mars-mysterie' opgelost. Althans, die aankondiging doet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie op haar website. Wat de "grote wetenschappelijke ontdekking" is, laten de onderzoekers nog even in het midden.

Wetenschappers wereldwijd speculeren er sinds de aankondiging van NASA over. De kans is groot dat er stromend water is ontdekt op de rode planeet.

Drie van de vijf wetenschappers die om 17.30 uur Nederlandse tijd een persconferentie geven, publiceren later deze week namelijk een onderzoek over periodieke waterstromen.

Geen leven

"Gezien de samenstelling van het team onderzoekers verwacht ik niet dat ze leven hebben gevonden op Mars", zegt Inge Loes ten Kate, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zij deed een paar jaar geleden voor NASA onderzoek naar Mars. "Dan had de top van NASA de persconferentie wel gegeven."

Ten Kate denkt dat de kans groot is dat de ontdekking te maken heeft met vloeibaar water. Dat zou een grote doorbraak zijn: "Dan is er een grotere kans op leven op Mars. Zoals bacteriën of andere organismen."

Naar leven op Mars wordt al jaren onderzoek gedaan, maar bewijs is nooit gevonden.

Gletsjers

Stromend of vloeibaar water op de planeet is dus niet eerder aangetoond. Wel werd er al ijs gevonden op Mars. Deense onderzoekers vonden begin dit jaar bevroren gletsjers op de rode planeet. Die liggen onder een dikke laag stof.

Ook werden al aanwijzingen gevonden dat er in het verleden leven mogelijk was op Mars. Onderzoekswagen Curiosity vond stikstof in zand en stof, wat essentieel is voor alle bekende vormen van leven.

Vanaf 17.30 uur is de persconferentie te volgen via de website van NASA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl