Mars
NOS Nieuws

Verborgen gletsjers gevonden op Mars

Het was al bekend dat er ijs ligt op de polen van Mars, maar Deense onderzoekers hebben nu ook duizenden gletsjers op de rode planeet gevonden. Ze waren tot nu toe niet ontdekt, doordat ze onder een dikke laag stof liggen.

De gletsjers werden gevonden dankzij radarbeelden die werden gemaakt met satellieten in een baan rond Mars. De onderzoekers rekenden uit dat het om 150 miljard kubieke liter water moet gaan, genoeg om de hele planeet onder ruim een meter water te zetten.

Volgens de wetenschappers is het feit dat de gletsjers onder de grond liggen hun redding geweest. Het ijs zou anders snel zijn verdampt in de ijle atmosfeer van de planeet.

Water verdwenen

De vondst kan mogelijk meer vertellen over de geschiedenis van de planeet. Vroeger was Mars nat en warm en had het een atmosfeer zoals de aarde, maar tegenwoordig is die atmosfeer bijna volledig verdwenen en is het klimaat kouder en droger.

In de loop van miljarden jaren is Mars 87 procent van zijn water kwijtgeraakt. De nieuwe cijfers kunnen ook meer inzicht geven in dat proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl